fredag 28 december 2007

Teskedsgumman har äntligen fått ihop det med matskedsgumman

Jag har fått en kalender i julklapp av mina föräldrar. En sån som man hänger på väggen. Det är dock inte vilken kalender som helst, utan en väderkalender med bondepraktika. Förutom att man kan notera sina vanliga göromål i kalendern finns det även inskrivet när slåttern och sådden ska vara klara och när potatisen ska tas upp, samt kolumner med utrymme för privata observationer rörande vind, nederbörd och temperatur morgon, middag och kväll. Sedan finns det även möjlighet att beräkna medelvärde på nederbörd och temperatur för varje månad, och jag förväntade mig nästan att man skulle ange standardavvikelse och konfidensintervall också, men fullt så illa var det inte. 

Jag är skeptisk till statistik, åtminstone så länge den inte gynnar mig själv och mina syften på något sätt, och väderstatistik känns synnerligen menlöst. Det känns nästan säkrare att hålla sig till de gamla hederliga vädertipsen i stil med "Om Gertrud och Bengt skiljs med tårar följer alltid torra vårar" som stämmer ungefär lika bra som väderleksrapporterna på tv.

Det bästa av allt är att man i väderkalendern kan se när "gäddan är på hugget". Jag betvivlar starkt att Sveriges gäddbestånd har tillgång till min väderkalender och därför samtidigt känner sig manade till kollektivt självmord genom att vara mer "på hugget" vissa dagar än andra, men ändå. Kunskap är makt, och vilken makt sedan. Jag har förvisso aldrig fiskat gädda i hela mitt liv, men det känns som att under 2008 kommer chanserna att få napp att vara större än någonsin.

Jodå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar