söndag 23 december 2007

"Kom och fira Polpottans dag på Röda Khmerernas fritidsgård"

Mina nya grannar är julfanatiker. Redan i november börjades det pyntas och de har nu fyllt sin lilla balkong så in i vassen med ljusslingor och granris och har stjärnor och tomtar och grejer i alla fönster. Som kronan på verket har de dessutom en riktigt biffig krans på ytterdörren, alltså den som är inne i trappuppgången, stor som ett dasslock och med en vidhängande tomte som ett annat offer för smaklöshetens yttersta gränser. Och som om inte det vore nog med det har de en liknande krans på dörrens insida, vilket jag råkade få syn på när jag återbördade deras hund som förirrat sig ut i trappuppgången häromdagen.

Nyss när jag stod i köket och kokade te så hörde jag melodin till Jingle Bells spelas. Det lät nästan, men inte riktigt som den kom från tv:n som fortfarande visade fotboll, och det var lite surrealistiskt att föreställa sig att man plötsligt skulle börja spela julsånger under matcherna i serie A i den italienska ligan. Men jag är ju uppenbarligen ingen expert på fotboll, så jag beslöt mig för att ta reda på hur det förhöll sig med den saken.

När jag kom ut i hallen kunde jag lokalisera ljudet till trappuppgången och kunde därför avfärda den kanske aningen lättflyktiga teorin om att det var Zlatan som klätt ut sig till tomte och stod och vevade på en liten handsnidad speldosa så att inte ett öga var torrt i Inter eller Milan, eller var det nu är han håller till. Jag kikade ut genom titthålet för att se vad som stod på, och fick då bevittna hur de nya grannarna stolt demonstrerade för sina gäster att deras dasslocksstora krans kunde spela Jingle Bells samtidigt som små inbyggda röda och gröna lampor blinkade i takt med musiken.

Jag är chockad. Inte bara över att det finns så fula och smaklösa föremål, utan att det finns människor som är villiga att betala pengar för dem och som till råga på allt inte ens skäms för att ha dem uppsatta till allmän beskådan. Och att dessa människor är mina grannar. Tänk om det smittar? Måste jag flytta nu?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar