söndag 9 december 2007

Me, Smith and Wesson

Jag råkade hamna på Svenska Jägareförbundets hemsida, och där kunde man testa sina teoretiska kunskaper inför en eventuellt stundande jägarexamen. Det känns inte jätteaktuellt i mitt fall, men man vet ju aldrig vad ödet kan ha i beredskap, så jag satte mig och besvarade frågorna för att se min jägarpotential.

Många av frågorna löd ungefär så här:
Du är bjuden på vaktjakt på råbock den 20 augusti. Vilket av följande alternativ anger "minimikrav" för ditt val av vapen och ammunition?
a. Kulgevär och ammunition klass 1 och helmantlad kula
b. Hagelgevär och hagelammunition minst US nr 3
c. Kulgevär och ammunition i klass 2 och expanderande kula
d. Kulgevär och ammunition i klass 3 och expanderande kula

Jag kan ingenting, och nu menar jag verkligen ingenting, om vapen. Jag hade ett luftgevär när jag var liten eftersom det inte var farligt på 70-talet, men eftersom jag inte gjort traditionell militärtjänst så uppgår min samlade vapenerfarenhet till ett par personalaktiviteter med jobbet. En gång sköt vi med salongsgevär på skjutbana, och en annan gång sköt vi på lerduvor, av vilka de flesta överlevde när jag höll i vapnet. 

Det har aldrig hänt att Clint Eastwood har ringt och bönat att jag ska ta över efter honom. Ändå hade jag 50 % rätt på det teoretiska jägarexamensprovet, fastän jag chansade blint på rätt många, för att inte säga de flesta, frågorna. Om det är så himla lätt att klara provet är det inte utan att man blir lite nervös för vad det är för typer som går lösa i skog och mark med skarpladdade vapen. 

Fast nu har jag lärt mig att det korrekta sättet för jägare som möter folk under jakten är att göra "patron ur" och gärna ta sig tid att hälsa och berätta lite om vad man jagar. Ett trevligt bemötande uppskattas alltid! stod det så pedagogiskt. 
Jag känner att jag nog skulle kunna klara åtminstone den biten. Det känns nästan som att jag har min jägarexamen som i en liten ask. Kungen kommer snart att höra av sig och fråga om jag vill hänga med till fjälls och jaga ripa. Ja, Ers Majestät, ska jag då svara och samtidigt upplyser jag om att det är lämpligt att använda blyhagel av storleken US Nr 6-7. 

Jag har så gott som flyttat in på Drottningholms slott nu. Eller?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar