torsdag 13 december 2007

Nu är jorden en TV, där alla är fina

Julen står för nästan allt extrafett vi lägger på oss, stod det i dagens Metro som jag läste på bussen, och jag bara suckade. Eftersom övervikt är ett växande problem så tycker jag absolut att man ska upplysa folk som uppenbarligen inte förstår vikten av goda kost- och motionsvanor. Men när jag läser meningar som Dessa fyra faktorer* tillsammans gör att allt du äter åker med raketfart till dina fettdepåer, speciellt runt mage, rumpa och lår, så undrar jag om de så kallade rådgivarna själva är så värst upplysta. Det är ju inte precis så att december månad i sig upphäver fundamentala metaboliska processer. I artikeln uppmanades man att "dela med sig av sina tips" till en Jim, som uppenbarligen är tidningen Metros egen hälsoguru. Jag skulle rekommendera honom en grundkurs i biokemi till att börja med.

För det handlar inte om vad man äter mellan jul och nyår, utan vad man äter mellan nyår och jul. Det är klart att det inte är hälsosamt att proppa i sig fett och alkohol samtidigt som man alternerar mellan att stressa och sitta stilla, men man blir inte fet och man får inte hjärt- och kärlsjukdomar om detta sker en gång om året. Och det finns ingen kroppslig funktion som vid enstaka tillfällen transporterar ris à la Maltan och Janssons frestelsen "med raketfart" till någon fettdepå där den ska lagras för all framtid bara för att man tuggade i sig den i samband med Kalle Ankas julafton.

En av  mina fysiklärare, som även var månskensbonde, sa en gång de kloka orden: Termodynamikens första huvudsats** gäller oavsett om det handlar om att banta människor eller göda svin. Förstår man bara det så klarar man både det ena och det andra.

Jag påstår att det faktiskt inte är svårare än så. Så Jim, jag hoppas att det här  rådet transporteras med raketfart till din hjärna.

* Överätning, äkad alkoholkonsumtion, mindre fysisk aktivitet och ökad stressnivå.
** Den så kallade energiprincipen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar