söndag 9 december 2007

Familj Vanilj vill fira julen snäll och söt

Snart är det jul och enligt Linda Skugges rigorösa julplaneringskalender är det viktigt att städsla en tomte i god tid. Nu är ju mina barn stora, men jag har syskonbarn som är i tomteåldern och som därför kräver denna typ av underhållning.

När jag och mina syskon var små var det pappa som skulle "ut och lägga på ved", vilket var ett jättelistigt påhitt eftersom vår dåvarande antika vedpanna inte hade någon ackumulatortank. Hade han sagt att han skulle köpa en tidning hade vi antagligen skrattat ihjäl oss eftersom a) det är 9 km till macken och b) den är stängd på julafton. 

Nuförtiden är barn så upplysta att de inte går på vad precis som helst. Min pappa blev till exempel avslöjad* för flera år sedan då delar av utstyrseln saknades och han i en hast tvingades sno ihop tomterocken med vad som fanns till hands och ett av de skarpsinta barnbarnen upplyste om att "den riktiga tomten har inte en skarvsladd som skärp". Vi försökte släta över det med att "tomten har i alla fall inga kontaktproblem", men den intelligenta humorn gick barnen förbi. 

Fast nu kan man tydligen boka en proffs-tomte på Tomtejouren. På deras hemsida läser jag om hur det går till: 
Tomten ringer dig strax innan besöket och då kommer ni överens om plats för att lämna över julklapparna. Vid bokning kan du ta upp eventuella önskemål, t ex att tomten ska gå genom verandan, eller att tomten påminner barnen om att städa bättre efter sig. Tomten fyller besöket med julklappsutdelning med allt vad det innebär. När klapparna är slut rundar tomten av besöket.

Det här sätter ju igång fantasin en aning. Till exempel det där med att "gå genom verandan", vem önskar se självaste tomtefar braka genom altangolvet och förblöda spetsad på halvmurket virke och rostig spik?  Och det där påpekandet att "tomten rundar av besöket", kan det vara så att någon ensam udda existens har tvingat tomten att stanna kvar och lyssna på evighetshögläsning av Den unge Werthers lidanden på originalspråk en hel julaftonskväll, och tomten har kanske inte ens timlön utan får betalt per uppdrag och nu brinner hela förtjänsten inne.

Dessutom undrar jag lite över formuleringen "julklappsutdelning med allt vad det innebär". Ja, vad innebär det mer än att dela ut julklappar? Jag har ingen aning. Kanske ska jag maila Tomtejouren och fråga. Eller skriva något i deras gästbok. Det innehöll bara ett enda inlägg, skrivet av Tomten den 17 december 2006, och löd God Jul önskar jag er alla
Det såg så sorgset och ensamt ut. Kanske har tomten kontaktproblem trots allt?

* Numera har tomteuppdraget lagts ut på entreprenad till en av medlemmarna i Hultrums Jaktvårdsförening. Säg inte det till någon för det är meningen att det ska vara HEMLIGT. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar