tisdag 29 januari 2008

Now that we have the neutron bomb

Då och då läser jag lite i Pär Ströms blogg. Det får verkligen ransoneras, för det mesta är så dumt att jag skulle kunna ägna all min vakna tid åt att reta upp mig på hans åsikter, och man har ju lite annat att stå i också.

Det senaste jag läste var att han jämförde manlig och kvinnlig könsstympning. Kvinnlig könsstympning vet alla vad det är. Den manliga motsvarigheten till "könsstympning" är enligt Pär Ström manlig omskärelse. Att könsstympning av pojkar inte betraktas som ett problem är ett exempel på att manliga underlägen inte räknas och inte kommer fram i samhällsdebatten, skriver Pär Ström under rubriken "Könsstympning av pojkar tillåts, bara flickor skyddas".

Men Pär Ström: Kvinnlig omskärelse handlar om att man helt eller delvis avlägsnar de yttre könsorganen. Manlig omskärelse handlar om att man avlägsnar förhuden. En könsstympning av män skulle motsvara att avlägsna ollonet. Det finns normalt sett ingenting i den traditionella manliga omskärelsen som hindrar en man från att leva ett fullständigt normalt liv, inklusive ett fullständigt normalt och lustfyllt sexliv, medan könsstympade kvinnor definitivt inte kan det. Manlig omskärelse är helt enkelt inte jämförbart med könsstympning på kvinnor, och att det inte betraktas som ett problem i könsstympningsdebatten beror på att det inte är ett problem när det handlar om könsstympning.

Sedan kan man absolut ifrågasätta vitsen med manlig omskärelse, men snälla, dra det inte i något slags jämställdhetsperspektiv och få det till att det är fuskigt och särbehandlande att så mycket fokus läggs på kvinnor i den här frågan. Det blir bara pinsamt då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar