fredag 25 januari 2008

Eru europé? Eru de?

Nu är Europe tillbaka igen, läser jag på aftonbladet, och jag gäspar lite trött och tycker att de gamla rävarna borde kunna leva gott på royalties från The Final Countdown utan att nödvändigtvis behöva känna sig manade att återförenas och tycka att de är bättre än någonsin.

Jag såg Europe uppträda på ett diskotek i Ödeshög i början av 80-talet. Det här var innan de blev sådär jättekända och Ödeshög kommer nog aldrig att hamna på rockmetropolernas världskarta, så uppslutningen var minst sagt mager. Det var kanske 30 personer i publiken denna onsdagskväll, alla tillresta från en radie av säkert fem mil, så det var en stor händelse. I Ödeshög med omnejd. Europe var inte så imponerade.

30 personer är förstås inte mycket till publik. Fast ungefär så stor var publiken också en gång när Subhumans spelade i ett garage i Hultsfred, och där höll alla på och knuffades och svettades och krälade omkring bland instrument och sladdar och gamla vinterdäck som en enda stor familj. Inklusive Subhumans själva, som hade parkerat sin turnébuss på garageuppfarten som om de hade flyttat in och stod i begrepp att börja ansa ligusterhäcken och grilla fläskkarré.  

Fast det är väl skillnad på att vara 30 personer i ett garage och att vara 30 personer på ett dansgolv modell större. Fast jag tycker nog att vi 30 gjorde så gott vi kunde. Ystra av insmugglad folköl så sjöng vi med, producerade bestämda nickar i takt med musiken (ett förstadium till "headbanging", ett begrepp som fortfarande befann sig på en mer teoretisk nivå), tände tändare i en ballad och allt sånt där som hör till. Men Europe var märkligt oberörda av den lilla men tappra publiken som gjorde sitt bästa för att få det väldiga diskoteket att verka välfyllt och uppskattande. Deras blickar mot det nästan tomma dansgolvet var direkt fientliga. Dödsstöten kom i påannonseringen av sista låten, när Joey Tempest med likgiltig stämma förkunnade Nästa låt tillägnar vi det här stället. Den heter "Wasted Time".

Ända sedan dess har jag tyckt att Joey Tempest är en stor skit. 
I vissa avseenden är jag rätt långsint.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar