fredag 20 januari 2012

Men jävla bokhandlare då

Surar lite eftersom jag vill lyssna på Det mörka tornet som ljudbok när jag åker till och från jobbet. Min man gick nämligen och fyndade de tre första delarna när han var i stan för ett tag sedan. MYCKET BRA, eftersom jag läste de två första delarna när de kom ut på svenska i slutet av 80-talet, men sedan hände ju ingenting, ingenting och åter ingenting på nästan tjugo år. Jo, på andra sidan Atlanten förstås, där satt Stephen på sin kammare och spottade ur sig den ena berättelsen efter den andra, men vad fan hjälpte det mig? Jag är alldeles otroligt lat när det gäller att läsa på engelska, jag har ett rätt så halvtaskigt ordförråd och det är så tradigt att alltid behöva gissa sig till av sammanhanget vad orden betyder. Eller det går väl rätt så bra när jag väl har kommit igång, men det är en gigantisk puckel som ska klättras över först och det gör jag alltså inte i första taget om jag inte är absolut tvungen. Ni kommer således aldrig att få höra mig beklaga mig över "hur mycket som har gått förlorat i översättningen", för sånt fattar ändå inte jag. Hahaha.

Men i alla fall, jag läste de där två böckerna och sedan gick det cirka tjugo år och sedan ramlade de övriga delarna ut på svenska. Mindes jag vad de första två delarna handlade om? Nja, det gjorde jag väl inte riktigt. Det var Roland och Mannen i svart och rätt så dystert, men det kändes inte som tillräckligt mycket kött på benen för att fortsätta direkt med del 3. Blev alltså tvungen att läsa om de två första delarna, och då tog det emot IGEN, för jag är egentligen inte sådär jättemycket för fantasy (fast undantag finns). Eller "magisk realism" som jag har lärt mig att det heter när det inte är hardcore-fantasy med bara en massa alver och jättar och troll och andra märkliga livsformer utan inslag av människor och den riktiga världen. Så det kändes bara Ååååh, jobbigt. Fastän jag VISSTE att jag skulle tycka den var bra när jag väl kom in i dom, för det hade jag ju gjort för tjugo år sedan. I alla fall, det var i det läget som min man kom hemdragandes med sina ljudboksreafynd. Och ljudböcker är ju så himla praktiskt. Älskar ljudböcker!  Nu har vi haft Roland som färdkamrat ett bra tag, och idag pratade vi,  min man och jag alltså, Roland fick inte vara med, om att vi skulle köpa på oss övriga delar som ljudböcker också, för nu börjar del tre lida mot sitt slut (för min man, jag är fortfarande på del två). Och eftersom jag inte är den som skjuter upp saker till morgondagen så svepte jag in på internet för att göra en liten beställning.
Och då FINNS dom väl fan inte som ljudböcker. Någon fanns visserligen som mp3-bok, men då kan inte min man lyssna på den i sin bil eftersom han har en efterbliven bilstereo som inte kan läsa mp3-filer. Nu kan man väl i och för sig köpa mp3-boken och konvertera den till något sånt där cd-format, men orka liksom.
SUR! När man nu för en gångs skull har bestämt sig för att shoppa loss (okej, det gör jag väl ganska ofta när det gäller böcker i och för sig) så GÅR det inte. Ska det vara så här?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar