onsdag 11 januari 2012

Foliemysteriet

Här hemma finns en rulle plastfolie och en rulle aluminiumfolie. De används typ...aldrig och har således varat i cirka hundra år, nä kanske inte, men åtminstone vet jag att det är samma rullar som låg i en låda i min lägenhet, som jag sålde vintern 2009. Så lite folie av både plast och aluminium går det alltså åt i det här hushållet.

Jag har för mig att det var annorlunda förr. Att man skrev ner Gladpack! och Aluminiumfolie! på inköpslistan lite mer frekvent än en gång vart tionde år. I en lägenhet som jag bodde i fanns det till och med en särskild hållare på väggen med tre fack, en för aluminiumfolie, en för plastfolie och en för hushållspapper. Så någonstans måste det ju ha funnits ett enormt behov av folie som fick någon listig uppfinnare och affärsman att börja massproducera och sälja speciella hållare, men till vad använder man egentligen folie?

Jag använder plastfolie, a k a gladpack, till att täcka över livsmedel som inte läggs ner i lådor med lock. Hade man inte lådor med lock på 1900-talet? Nu har man i alla fall, så det blir inte särskilt ofta den där gladpackrullen åker fram. Ibland kan jag svepa in en ost, men oftast hinner min man före och då hamnar osten i en plastpåse istället. Så jobbar han. Ett annat stort användningsområde är ju till att kavla marsipan. Eftersom jag hatar att kavla marsipan så händer det ytterst sällan. Aluminiumfolie använder jag typ om jag ska göra sån där latmansfisk där man lägger ner en bit fisk och lite random grönsaker i ett foliepaket och sedan låter koka ihop med potatisen. Det går inte åt några enorma mängder till det heller.

Den stora gåtan är om man verkligen använde mer folie förr, eller om det bara är som jag har fått för mig på grund av minnet av den där folie- och hushållspappersrullehållaren i min 80-talslägenhet. Är folie en 80-talsgrej? Något som var ballt och fränt och liksom revolutionerade hushållsarbetet? Eller är det bara jag som har minskat mitt användande sådär drastiskt? Frågorna hopar sig, mystiken tätnar.

2 kommentarer:

  1. Jag är beroende av folie. Lök, ost - you name it. Var i Ullared idag och kom hem med ytterligare en rulle.

    SvaraRadera
  2. Min beräknas vara ungefär till september 2016 eller så.

    SvaraRadera