torsdag 15 november 2007

Vad sägs om kåt, glad och tacksam?

Idag kom vi att prata om det här med att uttrycka känslor, eller rättare sagt det här med att man säger att små pojkar som kastar snöboll, knuffar omkull eller säger taskiga saker till små flickor egentligen gör det för att de tycker om dem, innerst inne.

Jag blev, sådär 30 år för sent, himla arg på det där i mina ögon helt efterblivna påståendet som man JÄMT fick höra när man var liten och bölade för att någon hade tvättat ens ansikte med grusig snö eller snott ens mössa och slängt upp den i ett träd eller sagt att man hade fula gummistövlar och knuffat omkull en i skolgårdens största vattenpöl. Och så gick man till någon vuxen för att få tröst och det enda man fick höra var Jamen de gör det bara för att de tycker om dig! 

Det är ju synnerligen klena kärleksyttringar skulle jag vilja säga, och dessutom helt undermåliga sätt att förmedla dessa känslor på, och ännu konstigare är det att vuxna människor liksom upprätthåller ett helt system på grottmänniskonivå fastän vi lever på 2000-talet när män också får gråta och visa känslor även när det inte är fotbolls-VM. 
Jag blev helt upprörd över att man fortfarande använder den typen av uttryck som en slags ursäkt för ett taskigt beteende, och jag bestänkte mina arbetskamrater med yppiga slängar av en bitterhet som legat i träda i cirka tre decennier. Jag var nämligen, i dra-i-håret- och snöbollsekvivalenter uttryckt, mäkta populär som barn, och jag är sedan dess kraftigt allergisk mot frasen Han gör det bara för att han tycker om dig.

Men förmodligen har evolutionen räknat ut att det ska vara inrättat på det här viset. Ribban för ömhetsbetygelser läggs så himla lågt från början för att man några år senare ska bli tacksam över att en finnig 15-åring i målbrottsfalsett frågar om man har lust att gå och se Alla Helgons Blodiga Natt II  eller bli skjutsad till kiosken på en trimmad Puch Dakota. Då blir man lite glad för att han i alla fall har slutat stoppa snö innanför kragen på en, och vips är Homo Sapiens fortlevnad säkrad ytterligare någon generation.

Så måste det helt enkelt vara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar