onsdag 28 november 2007

Hos gynekologen

En bekant till mig, vi läste på Komvux ihop för många år sedan, råkade hamna i säng med ett ex och blev gravid och skulle göra abort, också detta för många år sedan. När hon låg och väntade på att bli inkörd i operationssalen så parkerades en annan säng bredvid hennes. Min bekant kastade en blick på patienten i sängen bredvid och upptäckte att det var ingen mindre än vår lärare i religion. 

Det är ju alltid mer eller mindre pinsamt att träffas i såna sammanhang. Man vet aldrig riktigt vad den andre är där i för slags ärende, graviditet eller könssjukdom, eller om man ska gratulera eller beklaga. Man vet bara att alla antingen har gjort eller strax ska göra någonting som man oftast inte är så pigg på att låta andra ta del av detaljerna i.
Mina föräldrars granne är gynekolog, och en gång när min mamma fyllde år så råkade han ha vägarna förbi och bjöd in sig själv, och då visade det sig att alla kvinnorna i rummet utom min mamma var hans patienter. Nu var han förstås professionell och satt inte och kallpratade om folks gonorré och preventivmedel över smörgåstårtan, eller så kanske han helt enkelt inte kände igen folks ansikten, vad vet jag. Men ändå. Hur frigjorda vi än är så går det inte komma ifrån att det blir en rätt så tryckt stämning hos gynekologen. 

Min bekant tyckte det var rätt så pinsamt att ligga i en korridor på kvinnokliniken tillsammans med vår religionslärare. Det är svårt att kallprata i såna sammanhang och hon kände dessutom att hon liksom inte riktigt veta anledningen till varför hon, religionsläraren, som dessutom var gift med en präst, hade hamnat där. Men något måste ju sägas tyckte min bekant, som för stunden var kraftigt påverkad av lugnande medel. Och eftersom vi dagen innan hade pratat om buddhismen på religionslektionen så kände hon att det på något sätt var passande att, i samband med att hennes säng rullades in i operationssalen, glatt hojta Nu du, Ingrid! Nu åker vi raka vägen rätt in i Nirvana! följt av ett vansinnesskratt. 

Med facit i hand kunde vi konstatera att det inte är så man går tillväga för att få femma i religion.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar