lördag 7 december 2019

Bloggutmaning 7 december: Den här färgen är jag (tänker då på DISC-testet)!

Jag måste erkänna att jag inte är superinsatt i vad ett DISC-test är. Har hört folk prata i det närmaste lyriskt om att de är olika färger, speciellt de som har läst den här boken Omgiven av idioter eller vad den heter, men har inte orkat engagera mig mer än så för jag vet inte, jag tycker sånt är lite löjl och hittepå och nästan i stil med stjärntecken.
Men nu ska jag bekänna färg (HÖHÖHÖ). Googlade och hamnade på en sida där man kunde göra ett sånt där test, gjorde det och så här stod det om mig:



Du har en övervägande blå personlighet!

Typiska personlighetsdrag:
Plikttrogen, diplomatisk, noggrann, tydlig, kritisk, lite petig. Konservativ och försiktig, kan verka reserverad och introvert. Grundar beslut i fakta och vill att allt jag och andra gör håller hög kvalitet.

Så här tycker jag om det? Jamen herregud, JA. Det här är jag nästan till 100 %. Håller kanske inte helt med om "konservativ och försiktig" (kanske mest för att det lät så tråkigt? men tycker faktiskt att jag ändå är rätt så förändringsbenägen, kanske just för att jag skulle tycka att det var en ofattbar diss om någon beskrev mig som "konservativ och försiktig" att jag försöker haka på och vara open minded). Reserverad och introvert, jomenvisst. Får ofta höra av andra att jag är så himla öppen och social och det är väl kul att de får det intrycket för det är verkligen inget som kommer av sig själv utan något jag får jobba rätt mycket i det tysta för att verka vara. Och efter alla sociala icke självvalda måsten så är jag Helt. Slut. Som. Artist. Men det är det ju få som ser.

Vad är ditt livsmotto?

Hellre rätt än fort!

Så här tycker jag om det? Nja? Jag tycker nog inte att det finns någon direkt motsägelse i det där eftersom man (dvs jag) kan jobba BÅDE snabbt och bra. Är så outstanding att ni anar inte. Detta är ren fakta.

Vad går du igång på?
Korrekthet! Struktur och fakta. Tydliga regler och klara mål att förhålla mig till. Att minimera risker och lösa problem. Logik och saklighet.

Så här tycker jag om det? Ja, ja, JAAAA.

Vad frustrerar dig allra mest?
Osäkerhet och pressade situationer. Tidsbrist och stress. Irrationella personer som fattar beslut grundade på känslor istället för fakta, det gör mig hemskt irriterad och illa till mods.

Så här tycker jag om det? Tidsbrist och stress är vardagsmat för mig och är väl inte det jag skulle kategorisera som det som gör mig "allra mest frustrerad" även om det såklart är jobbigt ibland. Blir dock cirka tusen gånger mer irriterad på folk som gör ett dåligt jobb och/eller inte håller deadlines p g a ren och skär lathet. Och det som irriterar mig allra mest är när folk tror att argumentet "dom säger att..." är en hållbar källa till fakta. Det är det alltså inte.

Hur vill du bli bemött?
Med fakta och tydliga argument. Få utrymme till kritiskt tänkande och tid att få samla på mig fakta innan jag tar ståndpunkt eller formulerar mina åsikter om något. Med ärlighet och respekt. Inte smicker eller överdrivet beröm, men gärna sakligt erkännande för mina arbetsinsatser.


Så här tycker jag om det? Jajamen! Eller jag har faktiskt inget emot smicker och överdrivet beröm, men övrigt stämmer jättebra. Tycker det är hemskt när man ska få något nytt förklarat för sig och sen får man frågan vad man tycker, för det vet jag ALDRIG just då och jag kommer fan i mig aldrig på något bra att svara eller någon smart fråga att ställa. Måste sitta hemma på kammaren och begrunda det jag hört först innan jag tycker till. När jag och min man diskuterar så vill han gärna göra jättelika generaliseringar och min stående motreplik blir då "jaha, källa på det då?". Och eftersom hans jättelika generaliseringar kanske inte alltid är så himla faktaunderbyggda så blir han sur. Han är nog en annan färg, misstänker jag.

Jobbar ofta:
Som ekonom eller revisor, analytiker, psykolog, forskare, officerare, eller inom It.


Gör jag det? Nix. Skulle faktiskt inte kunna tänka mig något trökigare än att jobba med ekonomi. ZZZzzzZZZ. Jag kan till viss del förstå att man kan få en kick av att få ihop debet och kredit eller vad det heter, men herregud så trist det verkar. Kostnadsställe, motkonto, avskrivningar och...nä fy farao. Ge mig en annan färg, tack.

Sen läste jag på lite mer och gjorde lite fler test och slutligen var jag kanske lite mer "Blå/Röd - C/D"-typ, och då är man (tydligen) så här:

Noggrann, samverkande, prestationsinriktad, självmotiverande
Allmänt: Avvaktande, rättfram, självförtroende, objektiv
Mål: Resultat & Procedurer
Söker: Kontroll & Fakta
Undviker: Beroendeställning & Osäkerhet
Under press: Beordrande eller Undvikande
Framtoning: Effektiv & Korrekt
Strategi: Fakta & Makt

KUL TYP DET DÄR? Tror jag återgår till min ursprungliga inställning, dvs att det är hittepå.

2 kommentarer:

  1. Eftersom jag har varit omgiven av idioter som tror på personlighetstest så har jag gjort massor. Har aldrig märkt att det fått något användbart resultat. Lika bra att gå till en spådam direkt.
    DDT

    SvaraRadera
  2. Igenkänning! Det där gjorde jag för sisadär en 25 ar sen, och da var jag gul. Pa den tiden betydde det att man var väldigt social och öppen, medan bla betydde att man var trevlig och man om att komma överens med alla. Grön betydde noggrann och petig med detaljer, medan röd var de som var chefer och ville bestämma (alternativt wannabes). Numera är jag nog mer lite av alla färger, en hel palett faktiskt, sa att tro pa att människor är bara en färg är att lura sig själv. Men det klart, det gar att tjäna pengar pa allt!

    Annika

    SvaraRadera