lördag 21 december 2019

Bloggutmaning 21 december: Min klimatpåverkan

Min klimatpåverkan är...gissningsvis både sämre och bättre än snittets. Vad man nu menar med snittet, men jag tänker i Sverige dårå.

Tre skäl till varför jag är bättre än många  andra:

1. Är starkt emot konsumtion och för återbruk. Använder kläder tills de faller i bitar. Många av de plagg jag använder har jag haft i mer än 10 år och de flesta har köpts på Myrorna eller Erikshjälpen. En hel del har jag också hittat på jobbet. Folk har tagit dit sina avlagda paltor och tänkt att de kan ha dom där ifall det ska göras något smutsigt. Sen har de av olika skäl slutat och kläderna har så småningom hamnat hemma hos mig.

2. Sopsorterar och komposterar och odlar egna grönsaker och sånt där och är liksom allmänt miljömedveten. Sedan vi skaffade höns och vaktlar äter jag också mindre kött (d v s ägg som proteinkälla). Sen var ju tanken att vi skulle ha kaniner som klimatsmarta köttproducenter, men efter dråpslaget med kaningulsoten har suget efter nya inte riktigt infunnit sig. Men det löser sig säkert.

3. Reser aldrig på semester. I alla fall inte långt. HA!

Tre skäl till varför jag är sämre än många andra:

1. Kör BIL så in i helvete. Det är ju verkligen inte bra för miljön. Men det är rätt svårt att bo på landet och jobba i stan och dessutom ha intressen på spridda håll och INTE ha bil. Tänker ibland att jag ska börja åka buss, men det tar för djävla lång tid och tid är något jag inte riktigt har. Tyvärr.

2. Äter kött. Ja, det måste man väl ändå ta upp här, fast jag köper inte att köttätande skulle vara huvudorsaken till att Moder Jord kastar in handduken. Jag köper i princip bara kött som är lokalt producerat och minimalt transporterat, aldrig importkött. Fuskar dock lite med korv och pålägg och sånt, där kollar jag alltid att det är svenskt men härförleden upptäckte jag att det svenskuppfödda och svenskslaktade baconet hade transporterats till Nederländerna för att skivas och packas. Det var ju inte så djävla bra för klimatet.

3. Eldar i vedkamin. Det är väl tyvärr inte speciellt klimatsmart. Men så himla mysigt.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar