torsdag 11 oktober 2007

Show me slowly what I only know the limits of

Det har varit mycket våld och ond bråd död på nyheterna den senaste tiden. Därför piggar det upp lite extra med artiklar som den jag läste idag, som handlade om 65 polska nunnor som vräkts från sitt kloster på order av påven. De "fredlösa rebellnunnorna" hade blivit utkastade från katolska kyrkan i Polen för att de vägrat accceptera påvens beslut om att byta ut abedissan. Istället hade de själva tagit över klostret där de nu framhärdat i månader utan elektricitet och med hjälp av byborna som smugglat in förnödenheter nattetid, men nu var det dags att komma tillrätta med det så 150 poliser hade stormat klostret för att sätta de uppstudsiga nunnorna på plats.

I klostret hittades inte bara nunnor utan även flera okända män samt en franciskanermunk. Flera av nunnorna uppgavs "till polisens stora förvåning" vara gravida och en hade ett barn. Det roligaste var dock att poliserna möttes av den förmodligen helt unika kombinationen av "psalmer och glåpord". Det måste vara skönt som omväxling till gatsten och väpnade demonstranter kan man ju tycka.

Jag tycker det är lite roligt med rebellnunnor, det är liksom en så otippad grupp. Man tror att de är sedesamma och fromma och fördriver sina dagar med att anlägga örtagårdar, be böner och leva kyskt, men istället trotsar de både kyrkan och ärkebiskopen och självaste Benedictus XVI och lever livets glada dagar med förlupna franciskanermunkar och andra karlar bakom klostermurarna. Det kallar jag girl power.

Och sedan läste jag en artikel om att man gripit storbedragaren "Fräcke Fransson" som har svindlat ett antal lättlurade individer genom imaginära affärer av allt från plogar till minnesföremål från olympiader. Det för ju också tankarna till svunna tider då brottslingar hette Bildsköne Bengtsson och Tatuerade Johansson och gäckade ordningsmakten med list istället för med våld. Det var tider det.

Och på tal om det så såg jag på en hemsida tillhörande föreningen med det fantasieggande namnet Bildsköne Bengtssons Minnesförening ett foto av en löpsedel från 1951, där nyheten för dagen löd Bildsköne Bengtsson fast i razzia i Bollebygd. Ja, var annars? 

Nu fattas bara att Alex Schulman erkänner att hans alter ego i själva verkat är "Fräcke Fransson" alternativt att han varit polsk franciskanermunk i ett tidigare liv, så är cirkeln sluten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar