fredag 5 oktober 2007

När Klas Östergren blev lurad...kanske.

Nu har det börjat en ny* praoa på adlibris.com som har gått lös i systemet igen, förmodligen helt utan personalens vetskap. Man blir nästan lite upprörd över hur ansvarslösa dom är på adlibris som låter en stackars praoa sitta ensam på ett bortglömt rum längst ner i korridoren nästan hela dagarna medan de själva sitter i fikarummet och äter stora smaskiga kanelbullar till kaffet och snackar skit om en annan praoa som råkade beställa tiotusen exemplar av Klas Östergrens bok Fantomerna från tryckeriet genom att välta ut en kopp varm choklad över ett tangentbord på ekonomiavdelningen så att det blev någon slags kortslutning i kretskortet under entertangenten och beställningen växte i det närmaste i exponentiell hastighet innan någon äntligen kom tillbaks från fikarummet och kunde dra ur sladden, men då var det ju redan för sent och tryckeriet hade beordrat sina gubbar att jobba övertid för att hinna med. Herregud, vilken praoa. Ja, och så var det han som gjorde sig ovän med Roddy Doyle då, fast det ordnade ju upp sig i elfte timmen tack vare den harmlösa kundkretsen. Men ändå, det är inte klokt vilken otur de har med praorna på adlibris. Det är samhällets fel, säger personalen bittert och tar påtår för att stärka uttalandet.

Och nu har den nya praoan suttit och slösurfat och skrivit smådryga meddelanden till alla sina kompisar på lunarstorm i sju och en halv timme och känner att hon eventuellt måste göra något mer kreativt med sitt liv innan helgen. På lunchen hörde hon att städaren ondgjorde sig över hur trångt det var i extraförrådet nu när alla de där böckerna av Klas Östergren stod där, och trivselkommittén hade ju tänkt föreslå att man gjorde om extraförrådet till biljardrum, men det blir väl ingenting av det nu. Praoans hjärta blöder för såväl städaren som trivselkommittén som så gärna vill ordna after work men inte har någonstans att vara för man vill ju inte dra ut på stan, de har lite dåliga erfarenheter av sånt på adlibris för en gång var det någon som kräktes i ett blomsterarrangemang utanför Statt i samband med en floristmässa och en annan gång kom två personer på IT-avdelningen nästan i slagsmål om vem som skulle få eskortera Laila på lönekontoret hem så personalen på Statt hotade med att ringa polis, så efter den gången är det ingen som riktigt har lust att ta tag i det här med offentliga firmafester längre. Det är synd, tänker praoan och hackar sig in i systemet och skickar ut ett mail till hela kundregistret att de får boken gratis. Snart börjar beställningarna strömma in och personalen lyfter sina blickar från kaffekopparna och deras miner ljusnar. Kanske kan man få in en soffa också bredvid biljardbordet, tänker de. Och lite gröna växter. Och ett barskåp, bara ett litet, tänk vad roligt de kunde ha på fredagseftermiddagarna. Praoan säger hej då och går hem, men ingen hör henne i det uppsluppna sorlet.

Återstår att se hur de på ekonomiavdelningen ska lösa det med debet och kredit. För att inte tala om vad Klas Östergren kommer att säga när han får reda på att de skänker bort hans böcker nu när han precis har köpt ett gammalt torp utanför Sigtuna som han ska renovera med varsam hand. Det ska jag återkomma till en annan gång.

* För er som inte hängt med så finns det ett tidigare inlägg som handlar om när Roddy Doyle renoverade köket. Det hör lite ihop med detta. Jag orkar inte länka. Eller mina länkar blir så fula. Ni får leta själva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar