torsdag 3 januari 2013

Vi måste prata om Fjällbackamorden

Jamen alltså, Fjällbackamorden? Nu råkar jag ju gilla deckare i allmänhet och svenska deckare i synnerhet, men det här är nästan too much till och med för mig. Som avsnittet igår.

(OBS! SPOILER-VARNING!)

En fjortonåring försvinner spårlöst för ett antal år sedan. Typ 20 år senare visar det sig att han har ramlat ner från en klippa och slagit ihjäl sig, och ingen av de vid olyckstillfället närvarande fjortonåringarna tycker att det här är en lämplig sak att berätta för polis, föräldrar eller någon annan vuxen, utan alla bara: NÄ, VI SÄGER INGET och går vidare med sina liv. Och jaha, okej då. MEN KROPPEN DÅ? Bara för att någon ramlar ner för en klippa och slår ihjäl sig så betyder det väl inte att kroppen automatiskt försvinner? Man måste väl ha letat? Någon borde väl ha passerat på stranden nedanför klipporna och, liksom, SETT EN KROPP? Och varför, varför, varför ska mördaren alltid liksom hålla ett litet tal och förklara motivet inför en andäktigt lyssnande skara? Har man knipit i 20 år så känns väl sannolikheten att man reser sig upp och bara "ja, vi kanske ska klargöra det här en gång för alla nu" inför en hel församling ganska liten.

Och så åter till polisarbetet. Varför får Erica vara med precis hela tiden? Är det naturligt att man kommer in på polisstationen, tipsar polischefen om vilka han skulle kunna förhöra och sedan bara "jag kan köra dig" OCH SÅ HÄNDER DET? Finns det bara en polisbil på denna polisstation (i och för sig möjligt), och kör övriga poliser i så fall inte egna bilar? Det känns ju inte så troligt att en polisutredning ska stå och falla på logistikproblem som löses av att polisfruarna använder sina privata bilar för att skjutsa omkring kriminalarna till förhör de inte själva begriper att de ska hålla. GUD BEVARE MIG VÄL. 

Och så undrar jag var Erica och Patrik med så otroligt kort varsel får barnvakt ifrån precis hela tiden? Inga problem för Patrik att jobba svinlänge med sina utredningar och ändå är Erica ute på vift mest hela tiden för att kolla upp diverse ledtrådar och stickspår och misstänkta personer som poliserna i Fjällbacka uppenbarligen är för tröga för att komma på själva. Var är barnen under tiden? Och är inte de här barnen alldeles onaturligt snälla? Aldrig hör man annat än glada tjoanden och tjimmanden, aldrig några MAMMA SÄG TILL HONOM, HAN FÅR INTE VAAAAARAAAA HÄÄÄÄÄR, eller slagsmål eller utdragna MAMMA JAG HAR INGENTING ATT GÖÖÖÖÖRA-råmanden som kan driva en till vanvettets rand så fort man försöker snika sig till en minuts egentid. Patrik och Erica kan föra långa och invecklade samtal utan att bli avbrutna en enda gång, de kan ligga och mysa i soffan utan ett enda JAG KAN INTE SOOOOOOVA-avbrott och barnen bemöter dessutom såna där löjliga finter som "ska vi se vem som är snabbast med att borsta tänderna" med ett ivrigt och glädjesprudlande JAAAAA! istället för ett tjurigt "jag vill inte borsta tänderna, jag vill inte borsta tänderna, jag vill inte jag vill inte JAG VILL INTE", som vilken normal treåring som helst hade kontrat med. De vuxna kan dessutom avrunda en finstämd sexualakt (utan avbrott för barn som vaknar) med att ligga i sängen (utan att ha minst en unge liggandes där också) och äta glass och se förälskat på varandra och fnittra lyckligt och bete sig NOT SO MUCH som en sleten trebarnsfamilj om jag får säga mitt.

Och om man vaknar mitt i natten och börjar tänka djuplodande tankar och inte kan somna om så är väl inte ens första impuls att ta med sig täcket, lufsa ut i trädgården och ställa sig där och dumglo rakt ut i luften? Finns det verkligen någon som gör så på riktigt? Alltså seriöst, även om det är en skir försommarnatt så är det ju svinkallt utomhus sådär lite innan gryningen. Det räcker väl för farao med att gå upp och sätta sig i soffan eller vid köksbordet om man nu inte vill ligga kvar i sängen och vända och vrida på mordgåtor. Eller måste de riktigt gnida in att de har tomt med havsutsikt där huvudpersonen kan unna sig att stå och se svårmodig ut istället för att ligga och sova som en klubbad oxe som en normal småbarnsmorsa vid den tiden på dygnet?

Mvh
/Kritisk_68


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar