torsdag 31 januari 2013

Och varför stavar han Mons med o?

I morse lyssnade jag på alla tre ledtrådarna i STEG FÖR STEG och nu känner jag mig plötsligt inte alls säker på att rätt svar är "kung". Det skulle faktiskt kunna vara precis vad som helst utom just det. Surt, men även solen har sina fläckar, uppenbarligen.

Håller på och tragglar mig igenom "Midvinterblot" av Mons Kallentoft, men mycket snart ger jag fan i det. Jag skiter uppriktigt sagt i vem som dödade den där tjocka gubben och hängde upp honom i ett träd, eller varför de gjorde det. Så ointressant är alltså storyn. Och persongalleriet...GÄSP, vilka tråkiga människor. Utöver det så stör jag mig på uppenbara sakfel, som:
1. när polisen hittar en död hund, konstaterar att den är ett "praktexemplar för sin ras" och att det därför kommer att bli plättlätt att spåra ägaren, och det får man fram genom "skatteverkets register". Vet inte exakt när man slutade betala hundskatt i Sverige, men det är bra många år sedan. Det är JORDBRUKSVERKET (och utöver det och i vissa fall, Svenska Kennelklubben) som har hand om registrering av hundar. Det borde polisen känna till. Och även Mons Kallentoft.
2. när den tjocka gubben ska begravas och det är på en söndag. Har aldrig hört talas om att man har begravningar på söndagar. Har varit på cirka en miljon begravningar (känns det som, tyvärr) de senaste åren, och ALLA har varit på vardagar. Till och med Gustav VI Adolf begravdes på en vardag, varför skulle Mons Kallentofts tjocka gubbe vara ett undantag?
3. att dialogen är så DJÄVLA tafflig. Det är "nej, vet kriminalinspektören vad" hit och "stig på, kriminalinspektören" dit och det är möjligt att det skulle göra sig i någon gammal pilsnerfilm, men DET FINNS INGEN SOM PRATAR SÅ PÅ RIKTIGT.

Måste. Gå. Till. Biblioteket. Idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar