onsdag 20 februari 2008

Youll never walk alone

Jag läser rollistan för filmatiseringen av Stieg Larssons "Män som hatar kvinnor" och känner mig tveksam. Noomi Rapace som Lisbeth Salander vill jag väl egentligen inte uttala mig om förrän jag har sett filmen, men hon verkade vara den bästa kandidaten av det urval som presenterades för rätt längesen. 

Men Mikael Nyqvist som Mikael Blomqvist? Nej, nej, nej. Det känns helt fel, och dessutom mår jag lite illa av Mikael Nyqvist och undviker filmer där han är med. Fast det går ju inte nu, den här filmen måste ses. Men man kan undra hur de tänkte. Om de valde honom för att han hette nästan likadant? Det blir billigt, man behöver inte trycka upp visitkort enkom för filminspelningen, det går bra att använda de riktiga och så bara tippexa över några bokstäver.
Dessutom tycker jag egentligen inte att Mikael Blomqvists karaktär är sådär supersympatisk heller. Jag irriterar mig på att han går och lägger sig med allt och alla i böckerna. Så himla snygg och trevlig är han väl ändå inte. Han är ju helt otränad, och så röker han också, som Jenny sa när vi diskuterade saken. Vi är som vanligt stränga men rättvisa i våra omdömen av det motsatta könets tillkortakommanden. 

Och Peter Haber känns verkligen inte som Martin Vanger. Det har tagit mig tusen år att vänja mig vid honom som Martin Beck istället för Sunes pappa. Det är som med Robin Williams. Hur mycket tårar som än fällts över Oh Captain, my captain i Döda poeters sällskap så är han ändå först och främst rymdvarelsen Mork*. TYVÄRR, men så är det.

Jag vill inte se Lena Endre som Erika Berger heller. Om jag hade fått välja så skulle hon fått byta plats med Marika Lagerkrantz i rollen som Cecilia Vanger istället.  Jag försöker föreställa mig Mikael Blom/Nyqvist med liderlig stämma tilltala Erika Berger/Lena Endre med det superlöjliga smeknamnet "Ricky" (Stieg, hur tänkte du här?), men tanken svindlar som det heter. Usch.

Men Peter Andersson kan bli ruskigt bra som Bjurman och Ingvar Hirdvall är alltid bra i allt han gör, från gubben Pettson till Becks knasiga granne och vidare till tjurskalliga bönder i Midvinterduell och Potatishandlaren. Fast Dirch Frodes roll är ju tyvärr inte så framträdande.

Hur ska det här gå? Frågorna hopar sig. Vem ska spela Dragan Armanskij? Varför är inte Reine Brynolfsson med? Och varför i hela friden heter boken/filmen The Girl With The Dragon Tattoo på engelska? Män som hatar kvinnor är en kraftfull titel som utlovar spänning, maktkamp och ond bråd död. The Girl With The Dragon Tattoo låter som ett äventyr med Tintin.

* Detta är en generationsfråga där brytdatum för vilka det berör går någonstans omkring 1970.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar