tisdag 12 december 2023

Jag byter en spindelled mot en plastjulgran, spindelled mot en plastjulgran, plastjulgran mot en dockningsstation, osv

Har äntligen fått tillbaka bilen, äntligen var ju kanske en rejäl överdrift eftersom jag bara varit utan den i två arbetsdagar, men GUD vad skönt att bara sätta sig och vrooma iväg utan att behöva ta hänsyn till Skånetrafikens väl och ve. 

Förra veckan berättade min kollega Stefan att han och hans fru hade funderat på att skaffa en plastjulgran och att de hade hittat en som kostade 3750 kronor PÅ REA. Vad fan, var den gjord av guld eller? undrade jag och Stefan höll med om att det var inte bara dyrt utan också pissdyrt, och vi sa också saker som att det tar många år innan man kan räkna hem en sån. Å andra sidan så slipper man barrandet och vattnandet och omaket med att göra sig av med den riktiga granen vid tjugondedag Knut. I den här kontexten är det bara Stefans problem, jag har aldrig haft någon gran. Eller jo, när jag var liten, då fick jag och mina syskon varsin liten gran från skogen att ha på våra rum, men jag vet inte om jag blev avskräckt för all framtid p g a det. Vi hade heltäckningsmattor i våra fräsiga 70-talsrum, och jag tycker att det kvittade hur många gånger man dammsög den för man lyckades ändå trampa på barr till långt fram på vårkanten (säger kanske mer om kapaciteten på dammsugaren än något annat?). Ett år följde det, som en liten bonus, någon slags hoppstjärtar med granen in, och de trivdes fint även i heltäckningsmattan, i alla fall ett tag.
När jag flyttade hemifrån så hade jag av olika skäl under många år en ganska kraftig inställning av anti-jul, och det är väl fortfarande inte som att jag tycker att det är årets bästa högtid eftersom det känns som att hela perioden mellan advent och nyår är solkad av krav och förväntningar snarare än att man primärt känner frid och harmoni susa genom ens sönderstressade själ. Är väl inte fullt lika anti-julig nu eftersom det går fint att dra ner extremt mycket på kraven och förväntningarna när barnen blivit stora, men har aldrig orkat ta tag i det där med gran och nu verkar det ju dumt att introducera en NU när man har tre hundar som nog skulle göra sitt bästa att välta den. Har ju inte heller något pynt att hänga i en tilltänkt gran, och vet inte i vilken ände man skulle börja om det skulle behöva införskaffas, typ: hur många kulor behöver man? och vad ska man ha mer? Känns som att det där med pynt är något man bara har haft sedan urminnes tider i en kartong i källaren, inte som man skaffar sig som 55-åring, så det får nog vara. Hur som helst så kom Stefan igår och erkände att de verkligen hade köpt The Holy Plastgran, den för 3750 på rea, trots att det enligt honom (och jag höll med) var alldeles otroligt dyrt. Vi slog då vad om vad som skulle bli dyrast, en lyxgran i plast eller en ny spindelled till en Pegeaut? Det visade sig att spindelleden bara gick på 1500 inklusive arbetskostnad, så där vann jag (på något vis). 

Fick ett paket på jobbet och undrade vad det kunde vara och då visade det sig vara en ny dockningsstation. Felanmälde ju den gamla för flera veckor sedan, och fick besked samma dag att en ny var beställd, så det var ju ändå på tiden att den dök upp. Min dator, som har varit igång sedan den 22 november, drog en lättnadens suck när jag äntligen stängde av den. Antar att jag borde ha kunnat koppla loss den från dockningsstationen och stänga av den och fortfarande låta dockningsstationen vara igång, men orka Mallorca. Aja, nu är det fixat i alla fall. Idag ska jag bara jobba till lunch, sedan har jag en tid bokad för thaimassage. MYYYZ. Ska även åka och handla till vår traditionsenliga labbglögg som vi har på jobbet varje år, från början var det bara för labbets personal men sen jag tog över ansvaret så har jag utökat det till att bjuda in alla. Grejen är egentligen bara att man ska värma glöggen med hjälp av befintlig labbutrustning, annars är det bara att köpa lite lussekatter och pepparkakor och duka på någon rullvagn som man slängt en handduk över, det ska liksom ge intryck av att vara lite ad hoc och spartanskt. 

Sen på kvällen ska jag med Laban till veterinären. Han har ju gått och spårat ihop till ett viltspårchampionat, men av någon anledning så får man inte titeln "Svensk Viltspårchampion" om man inte har känd testikelstatus. Finns inget motsvarande för tikar och jag tycker det är kanske den löjligaste regeln som någonsin har hittats på, för det är väl ändå inte där förmågan att spåra sitter? Men det har Svenska Kennelklubben bestämt. Med de andra taxarna så har det inte varit några problem för de har varit utställda, och om hunden inte har normalt belägna testiklar så räknas det som ett fel. Så har man bara ett  utställningsresultat som inte är disqualified så blir det automatiskt registrerat att hundens testiklar är normala och det har jag liksom inte ens reflekterat över i viltspårsammanhang. Men när jag skulle registrera Tages viltspårchampionat så gick inte det pga "otillräckliga meriter" och jag bara, men vadfaan, han har ju tre förstapris och för tre olika domare, vad är problemet? Ja, då var det pga okänd testikelstatus. Den utställning jag hade anmält Tage till blev nämligen inställd pga pandemin och det var fortfarande pandemi när Tage vimsat klart i spårskogen, så hans testikelstatus fick istället verifieras av en veterinär. Laban tycker ju att människor han inte känner är jetelezkiga, och händer som tillhör dessa människor är extra jetelezkiga. Så det finns liksom inte på världskartan att utsätta honom för en ambitiös exteriördomare som ska titta på tänder och känna och klämma på honom, hans utställningskarriär har aldrig ens börjat och kommer nog aldrig att göra det heller. Men titeln vill jag ju ha!, däraf veterinärbesöket. 

Sen blir det nog handboll för hela slanten, för nu börjar ju kvartsfinalerna. Idag är det Frankrike mot Tjeckien, samt Nederländerna mot Norge. Den senare matchen kan nog bli en riktig rysare, norskorna är ju erkänt duktiga men Nederländerna såg oerhört vassa ut när jag såg dom mot Spanien i helgen. Sen imorgon är det Sverige mot Tyskland, GULP. Nu är ju alla matcher som återstår vinna eller försvinna, eller det blir väl placeringsmatcher för förlorarna, men det är ju ingen som minns någon som kom sjua i ett VM. 


3 kommentarer:

  1. När det blev ändrade förhallanden i min familj blev det ett blygsamt julfirande hos mig. Jag tyckte vi kunde strunta i gran men brorsan propsade pa det, sa jag köpte en 1,5 meters plastgran (billig som jag minns det, 18 ar sen nu). Den har hängt med sedan dess, mest för att jag har den. Som dekoration en ljusslinga, lite glitter och en tilltufsad stjärna i toppen.

    Ovrig juldekoration bestar av en adventsljusstake (present fran farmor en gang i tiden) samt en egenköpt ljusslinga pa balkongen. Det räcker gott och granen brukar jag montera ner (tar ca 2 minuter) lite efter nyar, da har jag redan tröttnat.
    /Annika

    SvaraRadera
  2. De är inte intresserade, hade jag haft kulor i kanske det varit annorlunda.
    /Annika

    SvaraRadera