torsdag 14 december 2023

It is going to take your breath away

Igår ringde jag vårdcentralen för att förnya mitt recept på knark, a k a receptbelagda värktabletter men det låter ju lite roligare med knark. Eller det låter väl i och för sig inte ALLS roligt med knark givet allt elände det för med sig, det roliga är att jag som är så djävla präktig och ordentlig sitter inne med något narkotikaklassat och rent teoretiskt skulle kunna sälja det på gatan till någon abstinent junkie (kanske). Däraf att man inte får förnya receptet på 1177.se utan måste ringa vårdcentralen för att be dom göra det, för att dom ska ha lite koll antar jag. 

När jag framfört mitt lilla ovan beskrivna ärende så passade jag även på att gnälla över min DJÄVLA tå. Är så trött på den och att hela tiden behöva förhålla mig till någon variant av smärta vid varje steg och om man som jag går någonstans mellan 10 000 och 20 000 steg per dag så blir det ett antal smärtimpulser att processa. Även om det oftast inte gör så ont att jag haltar fram så är det ändå någonting som spänner mellan lätt irriterande till väldigt, väldigt tröttsamt. 

Drog mig till minnes att jag ju blev botad av kortisonsprutor i foten förr i världen och även om det var oskönt så är det kanske det som krävs? Nu minns jag det i och för sig som att det på den tiden (2011, tack bloggen för påminnelse) mer kändes som att jag hade en vass sten i skon, det gjorde liksom ont under själva trampdynan, och nu är smärtan väldigt distinkt lokaliserad till andra tåns grundled. Panikgooglade "gikt" för ett tag sen, för tänk om jag drabbats av nån sån nästintill skamlig himla medeltidssjukdom? Men gikt, läste jag mig till, sitter oftast i stortån och övriga symptom stämde inte heller riktigt, så där kunde jag andas ut. Min kiropraktor var ju inne på att jag hade Mortons sjukdom, det tycker jag nästan låter som ett begåvningshandikapp (fast det är det alltså inte utan handlar om att nerver i framfoten kommer i kläm), men jag har googlat det också och tycker inte att det stämmer riktigt på mina symptom (däremot stämde det klockrent på de problem jag hade 2011 som botades med kortisonsprutor).  

Passade i alla fall på att diskutera frågan när jag ändå hade en sjukvårdskunnig på tråden även om det känns superlöjligt att prata om en tå, men det är så himla störigt. Hon jag pratade med tyckte att det lät som att jag hade någon form av inflammation och tyckte jag skulle testa Naproxen i 10 dagar och blev det inte bättre så skulle jag återkomma. Hade du fått en tid hos en läkare hade du ändå fått börja där, sa hon och det lät ju helt rimligt och gött att lite kunna kringgå ett system och inte belasta sjukvården i onödan. Fick ju Naproxen på recept i samband med att mina knän var så himla svullna i början av min artroskarriär och då tog det knappt en vecka för knän som var i storleksordningen handbollar att återta sin normala form, så jag hoppas att det kan bli samma effekt även om det bara är en ynklig liten tåled. Återigen, det känns så löjligt men liten tuva stjälper ofta stort lass, osv. Nu hade den varianten av Naproxen precis blivit receptfri så det var bara att beställa, eller ja, man kan ju också besöka ett fysiskt apotek men det är väl lite att be om att få en ovälkommen virusdusch i dessa tider, så det avstår jag gärna om jag inte är absolut tvungen. Näthandel is the shit alltså. Satt i godan ro och klickade hem lite av varje till det egna husapoteket, bland annat mer Voltaren gel eftersom den tuben vi haft hemma i flera år börjar ta slut. Fick då ett rätt barskt meddelande att Voltaren, eller diklofenak som den aktiva substansen är, var skadligt för miljön och det var också svårt för reningsverken att rena avloppsvatten med diklofenak i, så man borde verkligen överväga om man inte skulle ta något annat alternativ istället, till exempel tigerbalsam eller ormsalva. Jag skulle vilja påstå att jag har provat allt vad marknaden har att erbjuda i form av liniment, inklusive sådana som är avsedda för hästar och kor, och de allra flesta luktar så att jag får ont i huvudet (också) plus att de inte hjälper annat än att det är lite gött när det värmer eller kyler. Så FÖRLÅT miljön, men jag måste nog ha mitt diklofenak i alla fall. Däremot kan man ju absolut tänka på hur man applicerar det, i vanliga fall trycker jag ut en klick och gnider in med fingrarna och sedan tvättar jag händerna, men igår testade jag att använda lite hushållspapper som jag sedan slängde i sopornas brännbara fraktion. Då blir det väl i alla fall lite mindre diklofenak som når reningsverket tänker jag även om jag också tänker att den lilla mängd som återstår på mina händer när jag masserat in min lilla klick Voltaren på min tå borde vara försumbar, men många bäcker små och alla får väl dra sitt strå till stacken. 

Blev lite uppåt av att ha pratat med den sjukvårdskunniga och framför allt av känslan av att ändå ha en PLAN. Finns ju inget deppigare än att känna att man inte kan göra något åt sin situation, men samtidigt vill man ju inte vara en sån som springer till läkare för minsta lilla så för mig är det en rätt stor tröskel som jag ska över innan jag lyfter luren och kontaktar sjukvården. Men nu är i alla fall bollen i rullning eller vad man ska säga. 

Igår hade vi den traditionsenliga labbglöggen på jobbet och den är man ju lite tvungen att förlägga till en tid då folk normalt dricker eftermiddagskaffe, dvs passar egentligen inte mig. Fick sen fara hem som ett jehu för min man behövde bilen. Tog en runda med hundarna, körde ett pass tabata och sedan var det dags att bänka sig framför handbollen, först Sveriges match och sedan matchen mellan Danmark och Montenegro där jag i smyg hejade på Montenegro för de självgoda danskarna kan behöva en näsbränna, men då får man inte göra så många tekniska fel som Montenegro gjorde även om de hämtade upp ett rätt stort underläge och hade kunnat vinna med lite tur. Men nu blev det inte så, utan till semifinalerna är det Frankrike mot Sverige och Norge mot Danmark. Det kommer att bli två riktiga rysare.  

Sen var det läggdags med råge. Matcherna som börjar 20.30 slutar kanske runt 22 och det är lite i senaste laget, så det är väl tur att VM är slut på söndag så att jag kan återta mina sovrutiner. Å andra sidan så börjar EM för herrarna i januari så då lär det bli samma visa igen, givet att det går bra för Sverige såklart. VM sänds på kanal 6 och Viaplay och jag har kollat på kanal 6 och irriterat mig dels på reklamen, speciellt nu för nu går det en reklam för laxermedel "för hela familjen" som ska upprepas till förbannelse, och dels på att man missar en del snack och analyser till förmån för imbecillt snack om trög mage, och så har jag tänkt: men har vi inte Viaplay i vårt programutbud? och bläddrat runt bland kanalerna och då finns det någon Viaplay Sport men där visas det alltid ishockey känns det som. Igår fick jag dock en aha-upplevelse och kom på att man kanske måste trycka igång Viaplay-appen på tv:n, och då helt plötsligt uppenbarades det en handbollsstudio istället för flashiga bilder på Dulcosoft eller vad fan det där laxermedlet nu heter där det liksom ska illustreras hur något tränger in och mjukar upp "där det behövs". Kände mig som ett djävla GENI och hoppas nu innerligt att herrarnas EM också ska sändas av kanal 6/Viaplay så att jag har möjlighet att se ALLT utan reklam. 

Idag är det jobb, sen handla och städa och så till stallet. Vi ska rida WE, Working Equitation, och jag är väl inte superpepp på det, men det var ju alla andra så då får man helt enkelt bara gilla läget och man ångrar ju aldrig ett ridpass. Sen är terminen slut, ska bli skönt att ha ett par veckors "ledigt" för helt ärligt är man ju inte jättesugen på att ge sig iväg till stallet om kvällarna i mörker och kyla, även om det är kul när man väl är där. Sen är det snart helg! Har inget planerat förutom handbollen på söndagen (och såklart morgondagens semifinaler), det blir ju i sämsta fall bronsmatch men hoppas såklart på Sverige i final. Kanske att vi får ha filmkväll på lördag, för vår onsdagsfilmkväll igår blev ju inställd pga handbollen. Hårda tider. 




3 kommentarer:

  1. Jag har blandade känslor med att klicka hem grejer pa nätet, undrar om inte transporterna orsakar mer skador pa miljön än eventuella Voltaren-rester.

    Jag beställer nästan aldrig nagonting pa nätet, utom just igar da jag var "tvungen". Behöver ganska akut en ny dator och brorsan fick beställa eftersom jag inte har nagra kreditkort kvar sedan manga ar. Kattsand köpte jag häromdagen med hjälp av en snäll granne som skjutsade mig. Det är annars en grej jag inte klarar att kanka hem själv, 14 kg per pase. Men max en gang om aret beställer jag pa nätet, till skillnad fran mina grannar som alla har bil men ända star det paket i entren vareviga vecka.

    Men det klart, vill man gynna giriga bolag som utnyttjar lagbetalda arbetare sa kan jag inte stoppa det.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hörde någonstans att folk (inte alla såklart, men ändå rätt många) liksom satte i system att köpa grejer på nätet och sen skicka tillbaks dom igen för att de ångrade sig eller att det inte passade eller vad det nu kunde vara för anledning. Där kan man ju verkligen tala om miljöbelastning. Annars tänker jag att det är något av ett nollsummespel med transporterna om jag beställer något direkt från ett centrallager och det skickas hem till mig kontra att en fysisk butik ska beställa från centrallagret och jag ska ta mig till butiken och hem igen. Hoppas på det åtminstone :)

      Radera
    2. Ja, hur man än vänder sig har man ändan bak. Det är inte lätt att göra rätt :).
      /Annika

      Radera