måndag 4 december 2023

Förinta världen ikväll

Har läst Förinta världen ikväll av Stina Jackson. Tidigare har jag läst Silvervägen, som jag tyckte var lite seg inledningsvis men som tog sig på slutet, och  Ödesmarksom jag gillade mycket, så förväntningarna var rätt höga. Detta är handlingen: 

I Skellefteå vaknar Ewa och öppnar rastlöst apparna. På andra sidan jorden i västra USA vandrar hennes hjärta, dottern Matilda, dit fötterna tar henne. Dagarna kommer och går, kickarna och relationerna avlöser varandra. Äventyret väntar i nästa möte, i nästa flaska vin, och bakom sig har hon lämnat det trygga livet hemma i Västerbotten. Lämnat Ewa. När Matilda slutar svara i telefon driver den nya ensamheten Ewa ut i sommarnatten, där hon blir en annan, någon som vågar.

I skuggan av Klippiga bergen börjar Tyler ännu ett skift på det nedgångna motell som blivit hans värld. Varje kväll är densamma, tills han möter henne - Matilda. Tillsammans ger de sig ut på vägarna, mot Los Angeles, drömmarnas stad. Det blir en resa som ekar hela vägen över Atlanten och till den bleka svenska sommaren där Ewa befinner sig.

Jag tycker Stina Jackson skriver väldigt väl, det är ett otroligt vackert och målande språk och det var gripande och sorgset, som ett ständigt pågående mollackord. Men sen vet jag inte, det var som att berättelsen liksom fastnade i sig själv, det där mollackordet hakade upp sig och det kändes mest som att allting upprepade sig. Tyckte också att karaktärerna kändes märkligt opersonliga, det gick liksom inte att få något grepp om vilka de var och varför de var som de var, för de var ju rätt så konstiga allihop på ett eller annat sätt och ingen kändes heller det minsta sympatisk. Såatteh, NJA? Den här boken får två flaskor vin av fem möjliga. 

PS: Sen tyckte jag också det var konstigt att Ewa, som var så himla rädd för allting och aldrig skulle våga göra något eller resa någonstans ändå hade ett pass? Samt att Matilda och Tyler som drev omkring vind för våg hur som helst och levde ur hand i mun utan någon ordning och reda med någonting ändå alltid hade fulladdade mobiltelefoner? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar