fredag 15 december 2023

Electric eye

I förrgår bad min man mig att köpa 10 meter elkabel och sms:ade nån beteckning som var i stil med EQLQ3G1,5. Det är säkert logiskt för någon som begriper det, men för mig lät det ungefär som beteckningen som fanns för dammsugarpåsar (eller kanske finns, men har cyklondammsugare nu så detta elände är ett minne blott) så att man aldrig skulle kunna bara "javisst ja, dammsugarpåsar också" och plocka åt sig en förpackning. Efter jobbet igår svepte jag inom Byggmax som ligger på samma gata som mitt jobb, men där var EQLQG1,5 slut fastän det stod i lagersaldot att det skulle finnas en rulle. Men hyllan gapade tom, så det var bara att susa vidare till Biltema. Där fanns som vanligt en miljon olika varianter av bokstavs- och sifferkombinationer, men ingen EQLQ3G1,5 så jag vidare till Jula med samma nedslående resultat. Sen tog min fantasi slut när det gäller att hitta butiker som säljer elinstallation och är det något jag HATAR så är det att behöva flänga runt mellan olika affärer utan att få tag på det jag ska, så jag åkte hem med humöret vid fotknölarna. Den där djävla EQvaddennuhette finns ju ingenstans! muttrade jag surt till min man och redovisade vilka ställen jag varit på, och han bara Men varför åkte du inte till Hornbach? i en ton som att det vet väl varenda människa att det är dit man ska om man ska köpa elkabel, och jag motfrågade ännu surare varför han inte sagt att det fanns där då, och det påstod han att han hade gjort, men jag bara Varför skulle jag då åka till en massa andra ställen och leta om jag hela tiden visste att det jag skulle ha fanns på Hornbach? Va? för alla som känner mig vet ju att jag hellre skär upp pulsådrorna med mitt Mastercard än att gå omkring i affärer för nöjes skull. 

Blev så trött av mitt okynnesspringande i affärer att jag totalt glömde att jag skulle svänga inom distriktsveterinären på hemvägen och köpa Remus' specialfoder och blev på ännu sämre humör pga det eftersom det betyder att jag måste göra det idag istället.

Blev något mer uppåt när jag gick ut till hönsen och upptäckte att Änglamarken och Himlajorden, de två hönorna som är framruvade från Coops ekologiska ägg, hade börjat värpa igen. De tog en liten paus nu när det var som kallast och de andra hönsen är antingen i olika stadier av ruggning och värper inte pga det, eller så tycker de väl att det generellt är för mörkt och kallt och värper inte pga det. Jag är med i några hönsgrupper på Facebook och där upphör jag aldrig att förundras över folk som håller på och hetsar med värpfoder och extrabelysning för att hönsen ska värpa även på vintern istället för att låta allting vara som det är och de får sin paus när de behöver. Man har väl ändå hobbyhöns för att man vill att de INTE ska ha det som i stora hönsfabriker där man ska maxa äggproduktionen under en kort tid och sedan slaktas de? Men uppenbarligen tänker inte alla så. 

Änglamarken och Himlajorden är i alla fall extremt produktiva, det kanske ändå blir så när man stammar ur något slags värphybrider som de ju gör. De är de enda i flocken som lägger vita ägg. Därefter kommer Elizabeth som är en Bielefelder. Hon värper med i stort sett året om när hon inte ruggar (vilket hon gör nu). Hennes ägg är väldigt mörkt bruna, så det vet man direkt när hon är igång. Blommehönsen, australorpen Kim Wall och blandrasen Ulrika som alla lägger ganska identiska ljusbruna ägg, levererar bra i alla fall under den ljusare årstiden. Sämst är smålandshönan Astrid och Silverudds blå-hönan Eleonora. De är ju ändå såkallade kulturhöns som tagits fram för att vara lite mer produktiva jämfört med de gamla lantraserna, men de lever inte riktigt upp till sitt rykte måste jag säga. Eleonora har fan inte lagt ett ägg sen jag vet inte när, hon är den enda som lägger gröna ägg så hon är lätt att hålla koll på. Och Astrids ägg, som har en lite speciell form så de är också lätta att särskilja från övriga, är trots fri tillgång på snäckskal av någon anledning så tunnskaliga att de oftast går sönder i redet. Vi får ju ändå ägg så det både räcker och blir över, så det är ingen katastrof. Enda som är tråkigt nu är att hela Skåne är klassat som högriskområde för fågelinfluensa så hönsen får inte längre gå ut i trädgården. De har ju såklart sin stora hönsgård att vara i så det går ingen nöd på dom så, men myset med att ha dom sprättande under äppelträdet och runt hallonbuskarna är för tillfället inställt. 

Aja. Idag är det i alla fall fredag! Har satt upp ett hyfsat ambitiöst schema efter jobbet som inkluderar  besök på Hornbach, distriktsveterinären och vanliga mataffären. Sen ska jag hem, promenera med hundarna, träna pilates, koka soppa och steka pannkakor innan det slutligen är dags att sjunka ner i tv-soffan och kolla på semifinalerna i handboll. Vi får väl se om schemat håller hela vägen, hehe. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar