fredag 1 december 2023

December

Jahapp, då var det december. På mitt kontor har jag en kalender som min ridklubb sålde förra året och på decemberuppslaget är det en bild av Köttbullen med tomteluva. Förtjusande. Mitt kontor är för övrigt en visa i hela företaget. Omkring 2015 så blev jag och en dåvarande kollega så deppiga över allt elände som bara vällde fram (företaget var då inne i en kris) så vi bestämde oss för att måla om våra rum för att pigga upp oss lite. Sagt blev gjort. Jag ville ha en sval blågrön nyans men när jag väl öppnade hinken så såg innehållet misstänkt mintgrönt ut, men jag tänkte att det ändrar sig nog när det har torkat. Det gjorde det inte, så jag har sedan dess fått dväljas innanför dessa väggar som numera stoltserar med samma kulör som Päronsplitt. Vår koncern har gett ut "the brand bible" där man definierar allting från hur logotyper ska placeras ner till vilket typsnitt som ska användas när man skickar interna mail, och där står det att kontorsväggar ska vara vita och skrivbord svarta. Nu rusar vi ju i alla fall inte här i Sverige ut och köper nya kontorsmöbler bara för att någon överambitiös marknadsföringsnisse i Danmark har hittat på det (tror också att det mest gäller de som har en mer officiell och framträdande roll inom företaget), men vår VD fick faktiskt sitt rum omgjort enligt färgskalan i "the brand bible", och han tjatar jämt om att mitt rum inte följer standarden och att det måste målas om, varpå jag svarar att om han tycker det är så himla viktigt så får han väl se till att det blir gjort, för det var nämligen inte han själv som målade om sitt rum och då är det ju lätt att säga att andra ska göra det. Händer det så händer det, men tror inte det är någon större risk att man en dag tar hit en målarfirma för att förvandla Päronsplittsgrönt till Stockholmsvitt (eller vad det nu kan tänkas heta i "the brand bible"-sammanhang).

Utöver den spektakulära Päronsplittkulören på väggarna så har jag två stora tavlor med pråliga guldramar föreställande stilleben som min gammelmorfar, som var lite amatörkonstnär, har målat. De hängde i finrummet hemma hos mormor och morfar och jag gillar dom men min man, som inte hade någon relation till min mormor och morfar, gör det inte och vägrade därför ha dom uppe på väggarna i vårt gemensamma hem. Så då hamnade de på kontoret istället, för att slänga dom kändes inte som ett alternativ även om jag rent objektivt kan se att gammelmorfar kanske inte var någon Rembrandt när allt kom omkring.

Utöver det har jag två tavlor som min son hade i sin första lägenhet. Den ena är en tavla föreställande några stora musiker (Beethoven, Chopin och Schubert) och instrument (fiol, luta samt trumpet med notblad) broderade i korsstygn som vi köpte för en tjuga på Svensk-Litauiska föreningens loppis, och den är väl på sin höjd lite charmig. Den andra är en jättestor ill-orange textiltavla föreställandes något psykedeliskt som man nog måste ha tagit LSD för att begripa. Den fick inte plats när han flyttade från en liten etta till en ännu mindre etta så den hamnade också på mitt kontor tillsammans med en grön tavla som min mamma broderade på 60-talet när hon fick ett anfall av handarbete. Sedan har jag en affisch med texten Always be yourself unless you can be Batman, then always be Batman som jag tycker är piffig. Plus nu då också en bild av en ponny i tomteluva. Jo, men jag gillar mitt kontor, det gör jag faktiskt, även om det kanske inte precis lever upp till kontorsstandarden inom företaget. Men orka bry sig. 

December var det ja, och snön föll igår förmiddag och på lunchen var jag ute och skottade bort den för då sa prognosen att det inte skulle snöa mer och det gjorde det faktiskt inte. Däremot var det mer eller mindre kaos på vägarna, så efter mycket velande avbokade jag kvällens ridning. Ska ju ändå vara med på igenridningstillfälle idag, fast då är det ju inte säkert jag får Köttbullen och det är inte heller säkert att det blir dressyr. Aja, spännande. Mindre spännande att vara hemma och städa istället för att åka till stallet, men nu är det ju som det är med vinter och snökaos och man vill ju inte riskera livet. Tog mig i alla fall ner till bibblan för att lämna en bok och hämta en annan, och det var ju helt okej att traska där det var plogat och sandat. Det var det dock inte överallt, ska tilläggas. 

Kollade på del 1 av Operation X, den danska dokumentären om dressyrryttaren Andreas Helgstrand och ja, det är ju vidrigt men ändå bra att det kommer fram och det kanske inte är så dumt om dressyrsporten får ögonen på sig, för den är ju i mångt och mycket faktiskt ganska bakåtsträvande. Ta bara en sån sak som att det (internationellt) är förbjudet att tävla i högre klasser på vanligt tränsbett och att man måste ha nosgrimma och att rida bettlöst finns inte på världskartan. Och tidigare var det obligatoriskt för ryttaren att rida med hög hatt i de högsta klasserna, och när det till slut ändrades till att det skulle vara hjälm så var det ett himla liv på somliga i världseliten. Det senare har ju såklart inte med hästvälfärden att göra, utan är mer ett exempel på att vissa grejer inom ridsporten är oerhört traditionsbundna och därför trögförändrade. Men ja, hoppas detta leder till en förändring till det bättre. 

Det vankas helg och det är inte bara Stockholm International Horse Show utan även handbolls-VM. Kina står för motståndet och jag har faktiskt ingen koll på dom men killgissar att det inte ska vara några större problem för svenskorna att ta hem vinsten i premiärmatchen. Har inga andra planer i helgen än tv-tittande och promenader, fast det senare blir väl lite begränsat pga snön. Det gick som sagt bra att där det var plogat igår, men jag tycker ju det är öken att bara traska runt i byn som ett annat hjon så jag får väl ut och pulsa i skogen. För några plusgrader är dessvärre inte i sikte, annars hade ju det problemet löst sig av sig själv, men här är det nog bara att hålla i och hålla ut som det heter. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar