måndag 4 december 2023

Lite rehab ska väl en karl tåla, som vi golfare brukar säga

Förra veckan påbörjade jag mitt rehab-program för min djävla armbåge, som ju alltså har gjort ont sedan i början av augusti. På programmet stod det att det var för "medial epikondylit" som fysioterapeuten viftade bort med ett Ja, det är ju inte det du har, men det är samma övning du ska göra. Nyfiken som man är så var jag ju tvungen att googla vad "medial epikondylit" var för något för det lät ju spännande, och då visade det sig vara detsamma som golfarmbåge. Jamenvadfan, GOLFARMBÅGE? Jag har väl aldrig satt min fot på en golfbana förutom när jag genar över den*. Tycker golf kanske är den töntigaste sport man skulle kunna ägna sig åt, möjligen slagen på målsnöret av padel. Googlade vidare och då kallades samma sak även för "padelarmbåge". Det här blir värre och värre. Nu var det ju förvisso "inte det jag hade", men vad spelar det för roll när man ändå ska bli behandlad som någon himla Annika Sörenstam-wannabe? Eller ännu värre, en som fördriver tiden med att spela padel (gör någon ens det längre förresten?). Vad ska folk tro, jag har ju ändå ett rykte att tänka på (inbillar jag mig).  

Googlade "vedarmbåge", för det bör ju vara min korrekta diagnos, men Menade du vad armbåge? undrade ett oförstående Google. Kände det lite som att alla är emot mig. Med "alla" avses här uppenbarligen min fysiska lekamen samt Google. 

Men nu ska jag rehabilitera mig tillbaks till normaltillstånd igen! Är inne på vecka 2 av att göra en övning som går ut på att jag ska  sitta med underarmen vilande på ett bord och lyfta en vikt med hjälp av handleden enligt ett visst antal repetitioner. Frågade fysioterapeuten vad för slags vikt det skulle vara och han bara Ta en hink med vatten, om du känner att det blir för lätt så är det enkelt att bara slå i någon liter till, svarade han helt obekymrat och visade hur själva rörelsen skulle göras, fast utan nämnda vattenhink. Vet inte om detta var någon form av practical joke eller om jag bara är osedvanligt trög, för jag har haft skitsvårt att få till att sitta med handen utanför en bordskant och samtidigt lyfta en stor djävla hink med vatten utan att den antingen slog i bordsbenen eller att jag var tvungen att halvligga utsträckt över bordet i en ställning som varken var bekväm eller värdig. Nu tror jag att jag har hittat en teknik, men då har jag rationaliserat bort bordet och använder istället skrivbordsstolens armstöd. Nästa vecka ska jag börja med maxvikt. Maxvikt enligt fysioterapeuten är att "om man gör 15 repetitioner så ska det vara så tungt att man inte kan göra en sextonde. Det där tycker jag är en mycket svår avvägning, men jag får väl helt enkelt prova mig fram. Har en 10-litershink så jag hoppas att jag inte orkar mer än så. Har i alla fall kommit på det enligt mig mycket smarta LIFE HACKET att lägga flaskor med vatten i hinken istället för att hälla i från kranen. Tänker att det är lättare att hålla koll på hur tungt det blir utan att man behöver stå och mäta upp varenda gång, samt och framför allt att det inte blir en massa spill och slabb.  

Detta ska följas upp om ett par veckor, men fysioterapeuten säger att man, jag alltså, kan räkna med "minst 12 veckor innan man ser någon förändring". Och allt detta AV ATT BÄRA LITE VED? Eller ja, det var ju förvisso rätt mycket ved, men ändå. Man är helt uppenbart rätt så klen. Har ju haft liknande krämpa en gång tidigare, då bar jag några böcker till biblioteket och sedan ett paket hem från affären så att säga i ett och samma svep. Den gången gick det dock över av sig självt, men man är ju helt uppenbart inte bara klen utan ett djävla RAS. Orkar inte googla "bokarmbåge", men skulle inte tro att det är en vanlig diagnos heller va?


* Obs, jag VET att man kan få tennisarmbåde utan att ha varit i närheten av ett tennisracket, och att motsvarande gäller för krämpor som har sina namn kopplade till andra sporter, det här är ett såkallat raljerande. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar