fredag 22 december 2023

Stöld

Har läst Stöld av Ann-Helén Laestadius, detta är handlingen:

Som nioåring blir renskötardottern Elsa vittne till hur en man dödar en av hennes renar. Hon hotas till tystnad och blir smärtsamt medveten om att hennes ursprung väcker ett glödande hat.

"Stöld" är en vild och vacker jojk till renskötarlivet, men också en spännande roman om en sällan skildrad verklighet i norr. Där renar tjuvjagas och dödas brutalt och polisen inte utreder brotten. Där spänningarna mellan samer och andra bybor förgiftar generationer.

Hotet mot Elsa förändrar henne för alltid och genom åren bär hon med sig ett lent renöra som en ständig påminnelse. Familjen och släkten kämpar för rättvisa men i det tysta växer en desperation.


Jag gillade den här boken, tyckte den var välskriven och väldigt intressant. Också väldigt mörk, ibland var det nästan jobbigt att läsa för allt var så himla deppigt. Det var också lite jobbigt med alla samiska ord som jag inte förstod eller glömde lika snabbt som jag fattat dom. Men det är väl petitesser i sammanhanget. Den här boken får fyra stora renhjordar av fem möjliga. 

2 kommentarer:

  1. Jeg har faktisk ikke orket lese den enda jeg jo både er same og Ann-Helen er en perifer bekjent (alle samer kjenner alle samer!) nettopp fordi den er så mørk og man liksom er så...van. Jeg får nok av det der samehatet i hverdagslivet, orker ikke oppsøke det i bokform. Men veldig glad for at boken har blitt tatt så godt imot i det vide og brede ikkesamiske samfunnet.

    /http://frkfigenschou.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var en väldigt stark läsupplevelse. Skäms lite för att jag kan så lite om samer och den samiska kulturen, tror på riktigt att man fick lära sig mer om amerikansk än svensk ursprungsbefolkning i skolan när jag växte upp.
      Håller just nu på med Straff och den är i princip omöjlig att lägga ifrån sig.

      Radera