tisdag 31 oktober 2023

Pestkung

Har läst Pestkung av Mikael Strömberg, detta är handlingen:

För att en berättelse ska bli till behövs inte mer än ett ytterst litet uppslag, ibland inte mer än ett ord.

I flera månaders tid har Mikael Strömberg kämpat med en tilltagande skrivkramp. Inspirationen tryter och skrivandet har stagnerat. Något måste till, annars fruktar Mikael att författarkarriären kan vara över.

Från ingenstans kommer det till honom, bara så där i förbifarten, just som endast ett ord - pestkung. Ett ord som fascinerar, och Mikael börjar söka efter svaret på dess innebörd.

Utifrån det här abstrakta ordet vecklar en makalös, ohygglig och högst konkret historia ut sig. En historia där personer fått sina liv förstörda, där husdjur blivit bortrövade, ungdomar försvunnit och människor bragts om livet. Mitt i denna tidigare okända verklighet befinner sig nu författaren själv, och plötsligt växer en helt ny fruktan fram hos honom.

Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om den här. Jag har tidigare läst både Vätten och Inmurad och faktiskt inte gillat någon av dom speciellt mycket, så vet inte varför jag ens lånade den här, men antar att jag läste någon recension och blev förledd. Tyckte inledningsvis ändå att det var ett lite kul grepp med det dokumentära berättandet och inkluderadet av Jack Werner och Fredrik Strage, men själva  de här pestkungligheterna kändes rätt luddiga och jag tröttnade rätt snart på det här sökandet och flackandet. Det var kanske meningen (för att ge en extra dokumentär touch) men jag tyckte hela historien kändes rätt så ogenomtänkt. Den får två benflisor av fem möjliga. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar