måndag 2 oktober 2023

Oktober!

Jaha, då var det ta mig fan OKTOBER? Helt galet, speciellt som det var 16 grader varmt när jag stack ut näsan utanför ytterdörren första gången vid 04.15 i morse. Kändes mer som augusti om ni frågar mig.

Har sovit som en kratta i natt p g a det jag kallar Julbordssyndromet, ett fenomen som drabbar mig några gånger per år. Igår kväll åt vi lax med potatis- och blomkålspuré till middag och efteråt kände jag mig sådär på gränsen till obehagligt mätt att jag till och med skippade den efterrättsglass som min man tyckte vi skulle unna oss, för är det något jag hatar så är det att gå och lägga sig och vara proppmätt. Har inga som helst problem med att somna när jag är lite småhungrig, men tvärtom ger mig nästan panik. Själva grejen med Julbordssyndromet är att den där känslan av att vara mätt och stinn håller i sig helt onormalt länge. Igår åt vi middag vid 18.30-ish och ändå låg jag långt efter midnatt och kunde inte somna p g a att jag kände mig som en boaorm som nyss slukat en antilop och kände mig då, ändå rätt många timmar efter middagen, ännu mättare än vad jag var när jag precis hade ätit. Det är som att hela matsmältningsapparaten bara lägger av. Oklart varför, men det händer som sagt lite då och då. 

Någon gång somnade jag såklart och nu är det måndag och ny vecka och nya tag. Vad hände i helgen då? Inte mycket skulle jag vilja säga. I fredags var jag och sprang intervaller efter jobbet, vilket kändes toppen. Åkte sedan och storhandlade på Willys och kände mig som ett svettdrypade as som stolpade fram på rätt tunga ben bland alla fredagsshoppare. Åkte hem, släppte ut hundarna i trädgården, släpade in och packade upp alla kassar, såg fram mot en härlig slapp fredagskväll med hämtmat. Då visade det sig att den lokala pizzerian hade SEMESTERSTÄNGT i två veckor, så tji fick vi. Snopna tittade vi på varandra med exakt noll inspiration till att laga något, så det fick bli fryspizza från Coop. 

På lördagen gick jag långpromenad med hundarna och sen gjorde jag pannkakor till lunch medan min man skulle rensa skorstenen eftersom det blev ett sånt djävla debacle när jag skulle tända en liten mysig brasa förra fredagen.  Det ser ut som att det är bra drag, hojtade han när han tagit loss anslutningsröret till murstocken och provade med en tändsticka, och jag trodde inte mina ögon när jag såg lågan sugas ut för var det något det inte varit förra helgen så var det drag i skorstenen, eller under galoscherna heller för den delen. Grejen är att vi hade ett fågelbo i skorstenen i våras/somras som byggts av händiga fåglar med massor av mossa och bös som sammanfogats till väggar. Ett rejält bygge som min man rensade bort någon gång då, men teorin är nu att delar av mossan och böset dråsat ner i skorstenskanalen, antingen under bygget eller bortförandet av detsamma, och att det till slut brann upp efter att först ha levererat tillräckligt mycket rök  inomhus för att kunna utveckla ett helt nytt signalsystem för den amerikanska ursprungsbefolkningen om man hade känt för det. Kände mig lite misstrogen mot denna förklaring, men min man visade lite rester av böset som han lyckats suga ut med sotsugen, så jag får väl ändå köpa det och huvudsaken är att det funkar nu och gött att slippa ha dit sotaren också. Vi firade med att elda en liten brasa fastän det egentligen var för varmt, samt låg i vår nya stora soffa och slappade och läste (jag) respektive kollade på youtube (min man) tills det blev dags att masa sig upp och laga middag.

Igår gick jag min vanliga söndagspromenad, sen kom jag hem och försökte sätta min man i arbete med att sy nya gardiner. I samband med att kaminen rök in förra helgen så tog vi ner alla gardiner på undervåningen och tvättade dom eftersom a. det behövdes och b. dom luktade rök trots tusen timmars vädring. Det visade sig dock att nämnda gardiner, som är sydda av gamla spetsöverlakan från 50-talet-ish, inte riktigt tålde moderna tvättmetoder, för i tvättmaskinen lades som sagt gardiner och ur tvättmaskinen kom något som mest liknade gamla trasor och lump. All spets hade trasats sönder, min man påstår att de inte har tålt UV-ljus efter att ha hängt i fönstren och exponerats och så är det kanske, eller så är det bara tidens tand som har tuggat klart nu. Botanserade i en säck med gamla lakan och grejer som jag fått från mitt föräldrahem när det såldes och hittade somriga blommiga påslakan som jag överräckte till min man och beordrade att transformera till gardiner. Min man är ju väldigt händig med både det ena och det andra, men startsträckan är l-å-n-g så ibland får man (jag) peka med hela handen för att få något gjort. Passade också på att sticka till honom några Adidasbyxor som behövde lagas för han gör det så mycket bättre än jag, när jag lagar något ser det ut som misslyckad syslöjd från mellanstadiet p g a noll tålamod.  
Detta höll honom sysselsatt medan jag låg på soffan och läste och frid härskade. Sedan gick vi ut och skördade hasselnötter från våra buskar som vi planterade 2011 som insynsskydd mot de dåvarande ondskefulla grannarna Katla och Tengil, deras surmagade protester om att det skulle "se ut som skit" till trots. Blev väl något kilo nötter eller så som jag satt och rensade från deras höljen under äppelträdet medan hönsen sprätte omkring och ännu mer frid härskade. 

Den här veckan händer följande: idag är det ridning, på onsdag AW och på torsdag är jag ledig för då ska jag gå spårprov med taxarna. GULP. Har dessutom blivit tilldelad en domare som bor långt åt Tjottahejti till och som jag inte alls känner. GULP GULP. Inte för att jag till varje pris måste känna  varje domare som dömer spårprov jag går, men det känns alltid lite tryggare med någon som man vet hurdana dom är. Men det är ju bara att ta sig genom den dagen och så får det bli vad det blir av den. Sen är det ridning på kvällen och sen är det ju i princip helg igen, hehe. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar