tisdag 24 oktober 2023

Till stallet istället, v 43 2023, pt 1

Kom till stallet igår, såg på tavlan att jag skulle få rida Knubbis! Blev glad, för när vi tittade i pärmen, för att kolla om en person som inte dykt upp hade avbokat, så stod det att jag skulle ha Trotjänarinnan, och det är väl inget större fel på henne SÅ, men hon är stor som ett hus och lång som ett ösregn, och det är mycket häst att rida ihop. Vet inte varför det blev byte, men ingen var ju gladare än jag som studsade in i ponnystallet som en annan tioåring. 

Vi skulle rida en evighetsövning som var så här: Vänd halvt igenom i skänkelvikning i trav från C till E, därefter rakrikta och så rida öppna i trav resten av långsidan. Sedan 10-metersvolt med bogen in vid A, sedan galoppfattning ur volten, galopp till B och där var det övergång till skritt och sen framdelsvändning 360 grader och så fram i trav och in i skänkelvikning vid C igen, och så vidare och sedan gjorde vi allting spegelvänt i andra varvet. Det gick rätt bra för mig, tycker jag själv. Fick fram Knubbis rätt bra, även om han står emot väldigt mycket vid läktaren (som är vid C i vårt ridhus) men i skänkelvikningen flöt han iväg som i en dröm. Öppna och framdelsvändning gick också bra, svårast var nog övergången från galopp till skritt. När vi travade av efteråt så var han så otroligt avslappnad och fin, det är ju synd att lektionen inte kan börja då, hehe. 

Eftersom det är ekonomisk kris både i det stora och det lilla så har ridskolan lite för många hästar i förhållande till antalet ridande just nu, så styrelsen har bestämt att fyra hästar ska säljas och Knubbis är tyvärr en av dom. Han är ju välutbildad i både hoppning och dressyr och jag antar att han är någon man skulle kunna få en vettig slant för, plus att jag gissar att han är lite för svår för de mindre barnen i och med att han har sin issue med läktaren. Han är inte speciellt tittig av sig annars, men det är något med just den läktaren som liksom har satt sig i huvudet på honom. Att han står emot och är spänd är det minsta problemet, han kan lika gärna dra som en avlöning utan någon som helst förvarning och det är mer än en som har dunsat i backen av den anledningen, inte bara nybörjare. Så i det avseendet är han ju inte idealisk för en ridskola, i alla fall inte den här ridskolan med den här läktaren.  
En annan häst som varit till salu och som flyttades i helgen är en som jag fasat för att behöva rida någon gång för jag tycker hon ser så läskig ut, stor och svart som de där hästarna som ringvåldnaderna har i Sagan om ringen. Hon hatar andra hästar och lägger gärna öronen bakåt och gör liksom lite skenutfall om man råkar rida för nära henne. Hon är också lite het och rätt stoig, lite stökig och svårriden ibland, en sån där häst som man antingen gillade jättemycket eller inte gillade alls. Jag hör till den senare kategorin så jag blev inte ledsen. Sen är det en häst som köptes in från en annan ridskola som också hade för många hästar och som skulle kunna gå direkt in i verksamheten men som hade oturen att skada sig allvarligt i hagen nästan med en gång, så hon har i princip varit konvalescent nästan hela tiden och tydligen är prognosen lite sisådär så hon ska säljas till promenadridning eller sällskap. Slutligen är det en yngre häst som kom någon gång i våras tror jag och som det väl var tänkt skulle skolas in i verksamheten lite successivt men som av någon anledning inte har gjort det, funkade kanske inte? Ingen aning, men hon är i alla fall också till salu nu. Av dessa hästar är det bara Knubbis jag kommer att sakna. Lite färre stora hästar kanske också innebär att jag får rida mer ponny på måndagarna? tänkte jag också girig och självupptagen som jag är, hehe. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar