söndag 9 mars 2008

Som ett smältvatten när det blir vår

Idag stod jag och kallpratade lite med en bekant som jag inte träffat på ett tag. Hon berättade att hon köpt en balklänning åt sin dotter på E-bay för bara $19,99. Och jag bara "ja, dollarn är väl låg nu". Det var en kommentar som förvånade mig själv, faktiskt. Jag har för det första ingen aning om hur dollarn står nu eller någonsin, för jag finner valutakurser ungefär lika spännande som broschyren "Dags att deklarera". Och för det andra så har jag en slags störning i hjärnan som går ut på att jag absolut inte fattar om man tjänar eller förlorar på att handla med utländska pengar.

En gång för ett antal år sedan åkte jag och en kompis till en kampsportsaffär i Köpenhamn för att köpa boxhandskar. De kostade 200 danska kronor, och sedan hittade vi exakt likadana i en affär i Malmö för 200 svenska kronor. Och jag är inte människa att begripa om vi hade tjänat på att köpa dem i Sverige. Men min grundinställning är att man alltid blir blåst hur man än gör, så det hade vi förmodligen gjort.

Fast jag tyckte att det där "dollarn är väl låg nu" var ett riktigt genidrag att slänga in i kallpratet. Det låter som att man har koll på läget. Det är ungefär som när man ska tala med karlar om stereoapparater och ljud. Det räcker att slänga in ord som "mellanregister" och "uteffekt" i samtalet så blir de dödsimpade. Även om man inte har en aning om vad det innebär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar