söndag 23 mars 2008

Tungur knivur

Jag har nyligen sett filmen "Korpen flyger", som jag inte sett sedan 80-talet. Men fy fan så bra den är. Det är rå och skoningslös hämnd när den är som bäst. Jag gillar hämnd.

Men jag undrar lite. Gestur växte ju upp på Irland, och kom till Island för att hämnas 20 år efter mordet på föräldrarna. Ändå pratar han isländska som en infödd. Borde inte Gestur pratat typ...engelska? Det hade i och för sig känts väldigt jobbigt om han bräkt fram "Heavy knife" istället, men ändå. 

Eller var det så att alla jävlar pratade något slags universal-fornnordiska på 900-talet? Jag har förvisso inget minne av att Röde Orm och hans män hade några problem med att göra sig förstådda när de kom till Irland, men det känns ju å andra sidan inte som att Frans G Bengtsson har skrivit en semantisk faktabok heller.

Man skulle kanske lyssnat lite mer på Fredrik Lindström, men jag kan ju inte riktigt med honom när han gör sig till talesman för allt språkligt som finns i hela världen. Jag tycker lite att han kunde hållt sig till att busringa med Hassan i P3.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar