fredag 17 augusti 2007

Vi skola frukta och älska Gud, så att vi icke beljuga, förråda, baktala eller illa berykta vår nästa, utan urskulda honom, tänka och tala väl om honom och tyda allt till det bästa.

Igår läste jag i någon gratistidning (dock inte Se&Hör, för den hade ju mullbänks-indiern lagt beslag på) på tåget att det är många människor som ringer till myndigheter och anmäler att folk i deras relativa närhet fuskar och fifflar. Man ser eller hör något, och vips har försäkringskassan eller skatteverket fått ett anonymt samtal från vän av ordning.

Det tycker jag är helt i sin ordning, för jag är själv vän av ordning. Jag tycker det är för jävligt att folk jobbar fastän de är sjukskrivna eller har a-kassa, låtsas vara ensamstående för att få mer i bostadsbidrag, tar ut tillfällig föräldrapenning samtidigt som de är på jobbet, och så vidare. Jag tycker det är moraliskt förkastligt och jag tycker att dessa människor, som förstör för andra så att alla istället ska drabbas av försämringar, inte förtjänar något annat än att åka fast och straffas för det de gjort.  Och jag skulle verkligen inte dra mig för att själv anmäla någon som satt och skröt om sitt bidragsfusk. Ni borde ta mig fan skämmas, hör ni det?

Men i artikeln är det istället nästan lite ett löjets skimmer över de som tycker att rätt ska vara rätt. Då ringer bekymrad allmänhet och tipsar myndigheten. Anonymt. skriver man bland annat, som om det i det närmaste vore något skamligt att tycka sådant här är fel. Är det någon som har missförstått andemeningen i åttonde budet och tror att den är "du skall icke skvallra"?
Läser man sedan vidare får man dessutom reda på att Gemensamt för myndigheterna är att en stor del av tipsen kommer av avundsjuka.

Ursäkta, men hur fan kan ni veta det? Det är väl inte precis så att någon ringer och säger Hej, jag vill vara anonym, men jag är så avundsjuk på min granne som har renoverat sitt hus. Sånt har minsann inte jag råd med. Det är så orättvist! Han fuskar säkert sig till högre bostadsbidrag, och dessutom tyckte jag att han pratade polska så han jobbar säkert svart också. Gud så fuskigt. Kan ni kolla upp det, tack!  Eller ska man gissa att det är den uppringda myndigheten som ställer frågan Och vad är anledningen till detta samtal? och så svarar folk Jo. jag ringer för att jag är så avundsjuk! Verkar det sannolikt? Skulle inte tro det. Skärpning, gratistidning!  (tror det var City Malmö Lund)

Och varför pratar man om just "den svenska avundsjukan"? Varför skulle detta vara just en typisk svensk företeelse? Finns inte avund och missunnsamhet någon annanstans i världen än här?
För att då undvika det förfärliga att bli beskylld för en av de sju dödssynderna, vad ska man göra istället? Hålla tyst och sluta bry sig, sköt dig själv och skit i andra som om likgiltighet vore en dygd? Eller att själv börja utnyttja systemet bara för att andra gör det och då behöver man själv inte heller ha någon moral?

De flesta normalt funtade människor skulle väl inte tveka att ringa polisen om de råkade bevittna ett bankrån. Men när det gäller stöld från stat, kommun och det egna sociala skyddsnätet verkar det helt plötsligt inte vara lika självklart att man ska agera. Då framstår man som avundsjuk och missunnsam och en skvallerbytta. 
Man kan ju verkligen undra vad det beror på, och vem det är som tjänar på det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar