onsdag 8 augusti 2007

Du drömmer om nåt fint, jag ser du småler.

Bloggar och mail och sms; det skrivna ordet känns idag så flyktigt och förgängligt och vi matas med så mycket information att vi drunknar och minns inte vad som hände igår.
Men pappersbrev är fint och det finaste av allt är brev från en tid när man kunde skriva om vardagligheter bara sådär, utan att behöva ha ett speciellt ärende. 
Det här brevet skickade min pappa till sina föräldrar när han låg i lumpen. Och det finaste av allt är att jag kan läsa det nu, mer än 50 år senare. Det är små nyheter från en stor värld och nu får du också läsa.

 Kallax, Luleå, torsdag kväll

Hej på er!
Ja, nu är det dags igen att sätta ihop en epistel. Klockan är halv sju nu och jag har varit i bastun förut, jag kan tala om för er att jag har gått ner 3 kilo och mår prima. Hur mår ni själva? Håller Bo och Hasse på i skogen? De är väl färdiga nu hos "greken" förstår jag. Ni har väl kallt o snöigt där hemma också förstås, här är det mycket snö men inte så kallt som förra veckan. Då var det -44 en natt. Det var det värsta jag har varit med om, men nu är det bättre som tur är. Jag fick er avi i går, men här finns inget postkontor ute i Kallax, så jag ska åka in till stan och lösa ut den på posten där. Sen skall jag köpa hårvatten o rakblad o skokräm och en muckarkam. Vi får åka hem den 22 så det är bara 13 pinnar "lapp-muck". Det ska bli kul att komma hem ett slag igen. Alla grabbar skaffar sig muckarkammar nu. Just nu sitter F21:s störste storätare här och pratar. Han har nog världsrekord på att äta och sova. En dag åt han 63 potatis på lunch o middag. En annan gång åt han  28 plättar, såna där stora som morsan gör. En annan gång sov han  från halv två ena dagen till halv fyra andra utan att vakna en enda gång.
I morgon skall jag stiga opp klockan 5, för då börjar tredygnsövningen, så den här lördan o söndan går det inte åt några pengar. Men sen rullar de nog som förut igen, för jag har aldrig sett maken till höga priser. En fika som kostar en krona i Linköping går till minst 1,35 här. Det är lika dyrt att leva i Luleå som i Stockholm och Göteborg påstår grabbarna här. Men det är ju bara 13 pinnar kvar här så det reder sig nog. Vi skall åka på onsdagskvällen med Nordpilen över Stockholm så vi är väl i Malmslätt på torsdagskvällen. Så måste jag fråga om ni har den lille fölungen kvar än eller om ni har sålt den? När jag kommer till F3 ska jag lägga in om permission ett par dar så jag kan komma hem och jobba lite. Det borde gå tycker jag för kapten har lovat oss kompensation för vi får jobba så mycket övertid här uppe. 
Nej nu skall jag sluta, för grabbarna har kokat kaffe och skall fika nu. Tack för pengarna, hälsningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar