onsdag 29 augusti 2007

Kuponger, rabattkort och andra reklamtricks, var det vad vi väntade av livet en gång?

Skräckbilder ska stoppa rökare, står det på aftonbladet.se idag, och så får man ta del av asäckliga bilder på tumörer och cancerlungor som i avskräckande syfte ska finnas på cigarettpaketen. 

Inte för att jag tror att det hjälper. Jag menar, alla vet ju att rökning inte är hälsosamt, att det rent av är livsfarligt, alla i åtminstone min generation (A Non Smoking Generation!)  har matats med antirökpropaganda sedan barnsben och det var längesen The Marlboro Man var en kille att räkna med. 
Man vet att cigaretter innehåller en massa ämnen och att nästan alla är cancerframkallande. Man vet att lungcancer är en av de vanligaste cancerformerna och att den nästan bara drabbar rökare. Man vet asmycket mer nu än vad man gjorde för 100 år sedan, för 50 år sedan, för 25 år sedan. Och ändå bolmar folk helt obekymrat vidare. Rökare är svinbra på det här med bortförklaringar. Det drabbar inte mig. Eller Jag vet att det är farligt men jag KAN inte sluta. Eller Det är så mycket som är farligt, man får ju cancer av allt nuförtiden. Min farfar var storrökare och han blev 108 år gammal och var inte sjuk en dag i sitt liv. Eller, det dummaste av allt: Om alla slutade röka skulle staten förlora miljoner i skatteintäkter. Och så småningom ligger de där med cancer och lungemfysem och kärlkramp och kostar skattepengar som inte på något vis står i proportion till tobaksskatten om nu någon trodde det.

Ibland funderar jag på hur tobaksbolagen skulle bära sig åt om man hade kommit på det här med rökning idag. Hur skulle man gå tillväga för att lansera döden som livsstil när ingen normalt upplyst människa längre skulle köpa myten om att det är tufft att röka? Får man hoppas i alla fall, men folk är ju avsevärt dummare än man tror ibland.  

Så det där med bilder och varningstexter tror jag inte så mycket på. Jag tror mer på att cigaretter skulle kosta minst 500 kronor. Styck. Då hade vissa särskilt inbitna rökare blivit mer som knarkare och tvingats finansiera sitt missbruk med kriminella handlingar och det hade kanske inte varit så bra i och för sig. Men å andra sidan hade kanske merparten, de som ändå har någon slags moral och inte hänfaller åt kriminalitet, tagit sitt förnuft till fånga och fimpat för gott. Och det hade nog avskräckt folk från att börja, det är ju inte precis vanligt att man ser tonåringar berusa sig på Moët & Chandon.
 
Och om 25 eller 50 eller 100 år sitter man kanske och tittar på gamla bilder där folk står med en cigg i käften, och skakar på sina huvuden över hur enormt korkade folk var 2007. De visste mycket väl att det var farligt men gjorde det ändå. Vilka puckon.  Eller vad man nu har för tillmälen i framtiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar