fredag 24 augusti 2007

Och jorden drack och grönskade och satte blom och frukt.

Vissa människor kan inte slå upp ett ord i en uppslagsbok utan att passa på att samla på sig en massa fakta om annat under tiden. En sådan människa är jag.  
Ska man slå upp till exempel guldhamster så står det Se Hamster. Men innan jag bläddrar vidare känner jag att jag lika gärna kan passa på att läsa lite om både gulaschbaroner och den gula treskillingen, ett av världens mest värdefulla frimärken, under tiden. Ibland, eller ganska ofta, slutar det med att jag sitter där och har dragit ut vartenda ett av de 24 banden i Bonniers Lexikon för att följa hänvisningar från saker som har väldigt lite att göra med det jag från början ville veta. Men man vet aldrig när man kan få nytta av att känna till vem som myntade uttrycket "köp, slit och släng" (rätt svar är journalisten Lena Larsson).   
Och internet är likadant, fast miljoner gånger bättre. Det finns så otroligt mycket som man inte hade den blekaste aning om och det är så himla roligt. En gång hade jag en lärare som sa Man måste tillåta sig att förundras. Det tycker jag fler borde tänka på. Livet blir så mycket roligare om man inte är blasé och har hört och sett allt minst tusen gånger redan, för det har man inte.

Jag läser på betodlarna.se, en sida jag för övrigt anser att fler borde besöka för att vidga sina vyer en smula, att man anser att betsorten Malin är att betrakta som ett "klart sämre val" när det handlar om rotens form. Tänk på det ni betodlare in spe. 
Om det någonsin blir aktuellt för mig att odla sockerbetor i min balkonglåda så kommer jag nog att undvika sorten Malin. Å andra sidan är Malin "bästa val" med avseende på resistens mot Rhizomania, ett gäckande ord som betyder "rotgalenskap" men som är en virussjukdom som sprids med hjälp av en slemsvamp och som bland annat angriper sockerbetor och spenat.


Och så ser jag med bestörtning att man tvingats stänga ner diskussions- och annonsforumet "Bettorget" på grund av problem med störande "hackers". Attans. Jag hade ju annars gärna velat hänga med i det senaste snacket och jag blir lite sur på de "hackers" som stryper tillförseln av värdelöst vetande för mig. Vik hädan och håll er till era porrsajter istället för att förstöra för betodlarna och mig.
Det är inte utan att man blir lite upprörd över de faror som lurar på internet. Ingen går uppenbarligen säker och jag försöker föreställa mig varför man vill hacka, eller åtminstone störa, något så oskyldigt som en intresseförening för sockerbetsodling men tanken svindlar som det heter.

Men betodlarna.se lovar i alla fall att Under hösten kommer vår hemsida att få ett nytt utseende. Sidorna för annonser och diskussion kommer då åter att öppnas, men obehöriga skadegörare kommer att motas i grind, så jag får väl förtrösta på detta löfte.

Det låter så betryggande, nästan som att betodlarna själva kommer att stå i enad front och ge varenda hacker en rejäl dusch av DDT. Det ska väl lära dem att veta hut får man väl hoppas. En minnesbeta av sorten Julietta, klart sämre val med avseende på såväl sockerhalt som blåtal men den sort som har bäst resistens mot nematoder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar