fredag 10 augusti 2007

"Ja, då går jag ut på krogen, jag ger fan i alltihop."

På en avdelning på min arbetsplats jobbar det bara män. I ett litet rum där de och endast de arbetar var väggarna till för inte så hemskt längesen i det närmaste tapetserade med bilder av nakna kvinnor, någon som dessvärre inte alls är unikt för just min arbetsplats*. Om det kan man tycka mycket, vanligen att det är kvinnoförnedrande och motbjudande och äckligt. Och det är det ju också. Och det är beklagligt att vi på 2000-talet fortfarande har företagsledningar som blundar och inte vill eller vågar ta tag i sånt här. 


Att inte agera är att acceptera, men det känns nästan mer som mansförnedring. Man förutsätter att alla män vill sitta och glo på bröst och underliv så fort de har lite dötid på jobbet och att alla män är primitiva sällar som bara har en sak i huvudet. Man förutsätter att alla män trivs med att ha det på det viset och ska man förbjuda nakenbilderna så är det för att kvinnor inte ska må dåligt av det. Men hur mår männen? Uppskattar verkligen alla män porr? 
Jag kan i och för sig föreställa mig att det krävs en del av en man att säga att han inte vill ha pinupkalendrar i fikarummet på en mansdominerad arbetsplats. Jag undrar om det ens förekommer utan att mannen ifråga blir stämplad som bög.

Jag har försökt diskutera det här med vissa män i min bekantskapskrets, men oavsett hur högutbildade och upplysta de än verkar vara så dyker jamen det är väl klart man gillar nakenbilder och porr, höhöhö upp alltför ofta för att det kändes som att diskussionen är tillräckligt seriös för att det ska gå att dra några relevanta slutsatser av det. Det är precis som om det inte går att vara allvarlig i en sån här fråga. Som om hela mansrollen blev hotad genom att man säger sig ta avstånd från kommersiell exploatering av kvinnors underliv. 
Eller så är det ingen man som egentligen vill ta avstånd. Kanske tycker alla män att det är bra som det är?

För erkänn att när man tar upp såna här saker blir man lätt stämplad som lite torr och tråkig. En missunnsam jävel som inte unnar de hårt arbetande gubbarna lite ögongodis. För det är väl vad de vill ha?

* För att allt ska bli rätt och riktigt måste jag även tillägga att ledningen på mitt företag från och med i år antagit en ny jämställdhetspolicy och har i samband med detta beslutat att nakenbilder inte ska förekomma någonstans på arbetsplatsen. Beslutet verkställdes föredömligt snabbt. Bra gjort jobbet, vi ses på måndag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar