måndag 11 september 2023

The day settles down to an evening hush

För alla som legat sömnlösa sedan i torsdags och undrat vilket som var dyrast: tanka bilen eller gå till tandläkaren så vann tandläkaren. Skillnaden var dock bara en dryg hundring, så för säkerhets skull bestämde jag och min tandläkare att nu ska vi (eller vilka vi, jag ska ju bekosta kalaset, det vore ju väldigt illa om jag dessutom skulle behöva vara delaktig i själva arbetet) göra en krona på en rotfylld tand som varit provisoriskt ihoplappad i hundra år och där fyllningen nu börjar bli "lite väl sliten". En krona kostar inte en krona utan cirka 5500 piastrar (eller vad de nu kallar det i gamla pilsnerfilmer), så det blir väl några fulla tankar till innan bensin- och tandkontot är i balans. Man vet ju att OM något händer med ens tänder så är det ju alltid 14.50 den 24 december eller i alla fall sent en fredag eftermiddag eller motsvarande, när ingen tandläkare i hela världen är i tjänst och redo att rycka in med kort varse1, så här tänkte jag att det är bra att lägga sig i framkant. 

Det har varit värmebölja de luxe hela helgen. Alldeles för varmt för min smak, men det är ju inget man kan göra åt det. I lördags steg vi i alla fall upp i ottan och åkte till en hundkapplöpningsbana nere på Österlen för att låta Tage och Laban prova på att jaga släp- och maskinhare (som jag nu har lärt mig att det heter). Remus hade nog också gärna velat testa, men han börjar bli lite för gammal och stel så han fick stå över. Tage har ju testat hundkapplöpning en gång innan när det ordnades i en grannby, men det här var ju tusen gånger mer välorganiserat på en riktig bana och av riktiga proffs. Det var en aktivitet för gårdshundar (och familjemedlemshundar av andra raser), och det var riktigt kul att se många gårdshundar, för de har ju inte direkt ett jättehomogent utseende. Vi tycker ju att Tage är snabb som vinden, men i jämförelse med andra så var han faktiskt ganska medelmåttig. Tror han hamnade på tionde plats av cirka 30 hundar, men allt är ju relativt. Den hunden som vann släphareloppet sprang på 5.80 och Tages tid var 6.45 så det skilde ju inte ens en sekund. Laban fick också testa att springa efter släpharen och han sprang fort som attan, men saktade in på upploppet när han "närmade sig" haren och upptäckte då att den var jete-lezkig så han var tvungen att resa ragg och springa en liten omväg, hahaha. Så gulligt. Hans bästa tid (alla hundar ficks prova två gånger) var 9.81 så han var ju ändå bara drygt 3 sekunder efter Tage. 

Sedan var det dags för maskinharen, en sån som går på räls. Där valde vi att stryka Laban för den drevs av en motor som lät ungefär som en moped, och eftersom Laban redan har en tendens att vilja jaga mopeder och motorcyklar så behövder den tendensen inte späs på. Man kunde nu se lite skillnad (tyckte jag i alla fall) på de hundar som primärt jagade haren (eller det är ju ingen hare, utan någon slags fladdrande trasa) och de som primärt sprang till målet för att matte eller husse stod där. Släphareloppet var på en raksträcka, men nu skulle hundarna springa ett halvt varv runt banan och det var rätt många som tappade fokus i kurvan när de upptäckte att de hade sprungit ett tag och fortfarande inte kunde se husse eller matte. Det var dock inget som Tage bekymrade sig över utan han jagade haren hela halva varvet. Han kom på fjärde plats av totalt 11 startande, men då var det ju som sagt många som svävade ut och saktade av i kurvan så helt uppenbart är han inte så snabb som vi tror, hehe. Aja, det var hur som helst en trevlig dag om än väldigt varm. Efteråt föreslog min man att vi skulle åka till Simrishamn och köpa glass, och jag tackar väldigt sällan nej till såna förslag. Sen visade det sig att det glass-stället som min man hade i åtanke inte fanns kvar, och det var alldeles för varmt för att "strosa omkring" så det slutade med en oglamourös GB-glass från Ica. 
Åkte hem och påbörjade projektet "göra mat som innehåller mycket zucchini". I fredags åt vi tacos med finriven zucchini i färsen, nu testade jag att först ugnsbaka skivad zucchini och sedan göra någon variant av moussaka (tanken med att först ugnsbaka dom var att de skulle bli lite torrare, men vete fan om det gjorde så stor skillnad?) med köttfärssås gjord på resterna av tacofärsen (med finriven zucchini). Det blev inte så dumt. Sen var vi så trötta av dagens värme och strapatser att vi gick och lade oss typ klockan 21. 

Igår var det ännu varmare, närmare 30 grader, och då åkte vi till Helsingborg för att köpa vår Blocketfyndade soffa. Allt gick bra, men tog ju i princip heeela dagen. Först åkte vi och hyrde släp och då funkade först inte det elektriska så det tog lite tid att ordna med det. Sedan kom min man på att vi inte hade några verktyg med oss att skruva isär soffan med och även om det är sannolikt att det finns hos säljaren så kan man ju inte riktigt förutsätta någonting, så vi in på Biltema och köpte en  skiftnyckel för säkerhets skull (som naturligtvis inte behövdes, men hade vi INTE haft en så hade den behövts, det är ju sen gammalt). Vägen mellan vårt och Helsingborg är kanske JORDENS tråkigaste väg och där puttrade vi fram i 80 km/h för att riktigt dryga ut på upplevelsen. Väl framme i Helsingborg så var det lätt att hitta (med hjälp av Google Maps) till adressen som visade sig ligga i ett sånt där radhusområde à la Svenska Hjärtan. Pengar och soffa bytte ägare, den lastades och spändes fast med några av alla de miljoner spännband som min man tycker är A och O att ha med sig i en bil, alltid. Men ja, nu kom de ju till pass. Sedan påbörjades den långa och exakt lika tråkiga vägen hem igen. Väl hemma skulle ju gamla soffan plus en av fåtöljerna baxas ut och nya soffan baxas in och ställas på plats. Sen hade vi en diskussion om de återstående två fåtöljerna, som min man är väldigt förtjust i och inte var beredd att skiljas från utan tungt vägande skäl, medan jag tyckte att det är väl bara att hiva ut dom för de får inte plats. "Får inte plats" var inte ett tillräckligt tungt vägande skäl enligt min man, men vi gjorde en kompromiss, han får veckan på sig att bestämma sig (fast "bestämma sig" i det här fallet handlar bara om att de ska VÄCK). Tror att han kommer försöka hitta ett sätt att kringgå det och det kan han ju försöka med i en vecka. Stay tuned för den spännade fortsättningen. 

Sen åkte min man och lämnade tillbaks det hyrda släpet och jag påbörjade brödbak och middagslagning och annat. Gjorde en pastasås baserad på zucchini och mangold (också den från den egna trädgården) plus lite ostkanter, det blev inte så dumt. Sen invigde vi den nya soffan genom att äta middag och kolla på ett avsnitt av House of cards och sedan fortsätta titta på Robin Hood som vi började titta på för ett par veckor sedan, men det är ju en sån himla mastodontfilm. Vi orkade inte se klart den igår heller, så vi  fick låtsas att det är en miniserie i tre delar. Är i alla fall HIMLA nöjd med den nya soffan, den är riktigt bekväm. Så skönt att kunna ligga och fläka ut sig utan att behöva trängas, utan hela flocken får plats. 

Idag är det jobb, sen hem, träna, promenerad, slappa i soffan, läsa Holly och sist rida. Idag är det hästbyte, spännande. Hoppas såklart på Köttbullen eller åtminstone en ponny, men vi får väl se. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar