måndag 10 oktober 2011

Väder, för fan

Om jag hade fått en krona varje gång jag hade hört Dom säger att det ska bli en riktigt kall vinter i år igen så hade jag utan vidare kunnat säga upp mig och leva på räntan ett bra tag. Såna här helt ovetenskapliga uttalanden gör mig snudd på irriterad. Exakt vilka är "dom", och varför skulle just "dom" känna till hur vädret kommer att bli i vinter när inte ens SMHI klarar av att förutsäga hur det ska bli mer än på ett ungefär högst ett par dagar framåt i tiden? Det är ju lika vetenskapligt som att, i nådens år 2011, tro att mycket rönnbär ger en sträng vinter, vilket vissa hävdar med samma självklarthet som att man tar jordens dragningskraft för given. Detta är förstås lika fel som nästan allting som handlar om väder blir, från abborrfjäll till SMHI:s egna prognoser. Rönnen är ett träd, den har ingen speciell överlevnadsagenda och den saknar definitivt förmåga att se in i framtiden. Mycket rönnbär beror enbart på att det rådde gynnsamma pollineringsförhållanden då rönnen blommade i våras. Sådär, nu var det sagt.

Och när det gäller årets påstådda kalla vinter så kan ni läsa här.

2 kommentarer:

  1. Jag orkar inte ta in saker som "tre kalla vintrar på raken". En kall vinter till och jag blir en av de där Thailandssvenskarna. Vem vet , jag kanske till och med öppnar en "svensk bar" i Phuket? Eller kanske inte.

    SvaraRadera
  2. Jag funderar starkt på att köpa en snöslunga, även om jag egentligen tycker det är en onödig grej. Men om man investerar 10 papp för att underlätta skottningen känns det som en garanti för att det aldrig mer kommer att snöa. JAG GÖR DET TAMEJFAN!

    SvaraRadera