onsdag 19 oktober 2011

Bonde söker fru slash Bron

Ikväll är det tv-kväll här i Ankeborg. Först är det Bonde söker fru, programmet jag älskar att hata, och därefter den dansksvenska deckaren Bron. 

Om man ska börja med bönderna så känns den här säsongen inte så spektakulär. Ingen av deltagarna kvalar in som något av de här lite inavlade praktexemplaren med utstående tänder och lite vansinnig blick som aldrig flyttat hemifrån och som knappt ens har sett en kvinna på vykort. Det närmaste man kommer är en söt och blyg viol som ser ut att vara cirka tolv år och som man mest av allt får moderskänslor för. Jag kunde tänka mig att adoptera honom om jag fick ha hand om barnbidraget, fast han vill tydligen mest av allt ha barn själv, så det blir inget av med det experimentet. Och så är det en gubbe som bara verkar vara en hyvens gubbe, så man fattar ju inte varför han är singel. Och så är det en lesbisk hästbonde som är söt och pigg och glad, så man fattar inte heller varför hon är singel. Och så har vi Pelle Nyström, den manliga hästbonden som ser ut och agerar som att han är Blekinges svar på Casanova, fast ändå en känslig kille. Enligt honom själv åtminstone. Ja, vi får väl se hur detta slutar.

Ja, och sedan är det Bron då. Jag gillar den skarpt. Jag gillar den danska slapp-polisen, men jag tycker bäst om "Saga Norén, Länskrim, Malmö". Hon är så befriande rationell och rakt på sak. Jag inbillar mig att det ska föreställa att hon har Asperger syndrom, fast jag undrar om man verkligen klarar testerna till polishögskolan då, ska inte dagens poliser även vara mjuka och empatiska och fyllda av social kompetens?

Häromdagen googlade jag lite på Saga Norén och hamnade då på ett antal bloggar som sågade henne som "bitch" och "fullständigt osannolik". Då blev jag förbannad. Det vimlar av manliga surgubbar i filmpoliskåren, Gunvald Larsson är ju kroniskt otrevlig, Ewert Grens har ju för fan varit sur i över 25 år, Nygren i Wallander är ju snudd på folkilsken. Men det är tydligen helt okej för en manlig poliskaraktär att buffla på, men Saga Norén ska få skit för att hon inte lindar in orden i bomull utan liksom bara...sjunger ut. Dessutom är hon ju både skitsmart och otroligt effektiv. Jag säger bara: Go, Saga!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar