måndag 9 januari 2023

Matlådor

Varenda gång ordet "spartips" dyker upp i något som helst sammanhang så nämns också ordet "matlåda" som om det vore första gången begreppet lanserades. Det fattar väl alla att mat som lagas i det egna hemmet, givet att det inte är baserat på ostron och gåslever allena, är billigare än maten man äter på restaurang? Själv tycker jag förutom den ekonomiska aspekten att det är alldeles för bökigt att ta sig iväg för att äta lunch. Skulle jag mot förmodan inte ha matlåda med mig (händer < 1 gång per år skulle jag nog säga) så tar jag hellre en macka än beger mig till någon lunchrestaurang och betalar hundra spänn (?) för en halvtaskig dagens. Det hade kanske varit skillnad om man jobbat i "city" med någon form av utbud på gångavstånd, men det är ju bara en hypotetisk fråga eftersom mitt jobb är placerat på industriområdet som både Gud och alla restaurangägare glömde. 

Nu var det dock inte det jag skulle tala om utan om själva matlådan. Den rent fysiska alltså. En gång i tiden så köpte jag upp mig på ett stort antal av ICA:s matlådor i plast, som finns/fanns(?) i en serie i tre olika storlekar där locken passar oavsett storlek. Jag har på riktigt haft merparten av dom sedan 1990-talet. Och nu börjar det märkas, kan man väl säga. Förutom att de börjar bli repiga och missfärgade (missfärgningen bryr jag mig inte så mycket om, men repigheten känns lite ofräsch) så börjar locken tappa stinget, är svåra att få att sluta tätt och ibland lossnar de. Mig gör det inte så mycket för jag bär bara min matlåda ut till bilen, från bilen in till jobbets kylskåp och från kylskåpet till matsalen, allt under kontrollerade former. Men min man, som inte har en fast arbetsplats, har mer än en gång det senaste året fått skura sin jobbväska ren från köttgrytor och pastasåser som läckt ur matlådan i obevakade ögonblick. 

Det är väl inte mycket att säga om när matlådorna är i en ålder så att de med god marginal både får rösta och gå på systembolaget så det börjar kanske bli dags att investera på nytt. TROR (hoppas) att de fortfarande finns i ICAs sortiment för de har ju fram tills nu varit helt outstanding. Funderade en kort stund på glaslådor för man ska ju plastbanta och sådär, men dels verkar de, glaslådorna alltså, ta en sån himla plats i skåpet, för de går ju liksom inte att stuva i varandra, och dels verkar det ju inte jättekul om man skulle råka tappa en sån i golvet. Så nä, jag vill ha ICAs plastlådor. Problemet (för mig) är att de inte finns på vanliga ICA som jag passerar på väg hem från jobbet (ska man vara korrekt så passerar jag den även på väg TILL jobbet men då har den såklart inte öppet), utan nu handlar det om att ta sig till ICA Maxi. Det finns få ställen på jorden som jag avskyr så mycket som ICA Maxi. Helvetet är inte alls konstruerat med svavalosande sjöar och en massa djävulsfigurer som sticker en med rödglödgade eldgafflar, utan det är att intill tidens ände tvingas vandra omkring på ICA Maxi med en kundvagn så stor att man nästnintill behöver ha skepparexamen för att kunna framföra den med värdigheten i behåll. Parkeringen är alltid full så man måste ställa sig hundra mil från ingången, och själva parkeringsytan är knögglig och lutande så att man får ta i så man spränger blodkärl för att kunna baxa den där enorma vagnen framför sig. Nu behöver man för all del inte ta en vagn, men det är principen som stör mig (oklart vilken princip som egentligen avses här, men skitsamma som vi brukar säga).

Satt och laddade mentalt inför detta, men sen kom jag på att man kanske kan handla på nätet? Och då visade det sig att man inte bara a. kunde det, utan också att b. de hade "mina" matlådor, samt c. DET VAR EXTRAPRIS PÅ JUST DOM. Så nu a. slapp jag åka till hatstället ICA Maxi utan kan hämta på vanliga ICA, samt b.  sparade jag en liten slant. Köpte 15 stycken (jag är ju så himla redig att det varje söndag står 10 matlådor för den kommande veckan i kylen så det är ju det minsta antal som krävs för att få vardagen att gå runt, sen behöver man ju alltid några extra till lite av varje). Ska hämta imorgon! Det här kan bli spännande för det brukar ju alltid krångla på ett eller annat sätt. Den som lever får helt enkelt se.  

2 kommentarer:

  1. Efter att ha åkt omkring i lokaltrafiken och luktat brunsås mer än en gång kan jag bara hålla med - du behöver nya matlådor. Lock som inte håller tätt är eländigt irriterande.
    För övrigt är väl matlåda det tröttaste ekonomitipset som finns? Det dyker upp efter varje jul och semester tillsammans med att man ska skippa take away-kaffet. Allvarligt? Den som inte förstått det borde inte ta hand om sin egen ekonomi.
    DDT

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur? Jag blir TOKIG varje gång jag ser det "tipset", det är varken nytt under solen och inte heller rocket science.

      Radera