tisdag 31 januari 2023

Flicka, 1983

Har läst Flicka, 1983 av Linn Ullmann. Detta är handlingen:

Paris 1983. Hon är 16 år och har gått vilse i vinternatten, på en lapp har hon adressen till den trettio år äldre fotografen. Nästan fyrtio år senare, medan hennes liv och världen krackelerar, försöker den vuxna kvinnan förstå flickan som en gång var hon själv. "Flicka, 1983" är en genreöverskridande resa genom minnena, en naken och stundtals brutal berättelse om makt och maktlöshet, lust och skam, skönhet och glömska.

Ja, alltså, nä men jag vet inte riktigt. Det här är ju en bok som höjts till skyarna och okej, språket är bra, lite sprött och sorgset, vackert. Men handlingen kändes minst sagt rörig och det är svårt att hänga med i hoppen mellan då och nu, och helt ärligt vet jag tyvärr inte riktigt vad Linn Ullmann egentligen vill ha sagt med den här berättelsen. Den får två Vogue-omslag av fem möjliga.

2 kommentarer:

  1. Skönt att höra, jag trodde det bara var jag. Tänker att det är med Linn Ullman som i Kejsarens nya kläder, att bara för att det var hon måste det vara fantastiskt. Men det var det faktiskt inte.
    Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Puh, vad skönt att jag inte var ensam om att tycka att det här var...ja, kanske inte dynga, men i alla fall långt ifrån så fantastiskt som "alla" tycker.

      Radera