tisdag 28 februari 2012

Rötter

För ett tag sedan fyndade vi tv-serien Rötter på dvd. Den var ju nämligen ruskigt spännande när man gick på mellanstadiet. Vildar som bodde i hyddor i Afrika och som blev fångade av onda vita slavhandlare! Rymlingen Kunta Kinte som blev piskad för att han inte ville lystra till namnet Toby, som massa döpt honom till! När man skulle hindra Kunta att rymma och högg av honom halva foten! Det är mina starkaste minnen av tv-serien Rötter. 
TYVÄRR har tidens tand tuggat ganska kraftigt på denna produktion, måste jag väl säga. För det första var tempot ursegt. Inledningsscenen visar en krystande kvinnas ansikte i minst en KVART innan lille Kunta föds, och på den vägen är det hela tiden. Nästan hela första avsnittet (1½ timme) handlar om Kuntas födelse och uppväxt (tämligen innehållslös), hur han vaktar getter och blir tränad till Mandinkakrigare (gäsp) och sedan får flytta till en egen hydda när han blir man (15 år) och slutligen hur han fångas och skeppas iväg över havet tillsammans med hundratals andra negerslavar. Nästa avsnitt inleds PÅ BÅTEN, man får se åtskilliga scener där negrer ligger fjättrade under däck, hur de då och då tas upp på däck för att spolas rena, när de försöker göra uppror och döda den vita mannen (dömt att misslyckas), ligga fjättrade igen, tusen scener när kaptenen sitter i sin hytt och talar med styrman om saker som är fullständigt irrelevanta för handlingen. Hade man klippt om avsnitten idag hade de förmodligen kunnat kortas ner till minst halva tiden, om inte mer.

Sedan blev jag helt chockad när det visade sig att alla Mandinka-krigarna i Gambia pratade ENGELSKA, det hade jag inget minne av alls. Det blev ju hur djävla dumt som helst när Kunta Kinte så småningom kom till Amerika och inte förstod "den vite mannens språk". Hur tänkte dom här?
Långt senare handlar det om Kuntas sonson, som är smed. Eller rättare sagt hovslagare. Det är efter inbördeskriget, slaveriet har upphört men vissa vita är missnöjda och drar ihop ett Ku Klux Klan-gäng som rider till "negerbyn" och sätter eld på några hus och förstör skörden för dom. Då kommer hovslagaren på att han ska märka de vitas hästskor med speciella tecken, så kan de se på hovavtrycken vilka som gömde sig under de där vita örngotten när/om de kommer tillbaka, så han till att karva in små skåror i varje hästsko och utarbetade ett speciellt kodsystem för detta.  Man bara: SKITSMART. Den där lilla skåran kommer nämligen att packas full med jord efter cirka tio steg och sedan ska man nog vara kriminaltekniker på CSI för att kunna skilja den ena från den andra. Och för det tredje: Om man är hovslagare och förtjänar sitt levebröd på att sko folks hästar, är det inte ganska sannolikt att man känner igen HÄSTARNA, även om ryttarna har dragit några gamla örngott över huvudena? Så djävla många människor bodde ju liksom inte i nejden. 
Och för det fjärde: Man fick följa Kunta Kinte och hans avkommor i fyra led i sex evighetslånga och seeeeeega avsnitt, och sedan kom en jättesnabb sammanfattning som bara varade ett par minuter: Den gifte sig med den och fick den sonen som gifte sig med den kvinnan och fick den och den och sedan föddes jag, Alex Haley. Och sedan var det slut. Så minns jag det inte alls! Jag vill minnas att det var mycket MER, att resten av släktingarna fick ungefär lika mycket tid som Kunta Kintes barn och barnbarn. Och att det var en himla massa tjat om när Alex Haley själv började släktforska och åkte till Gambia för att träffa Mandinkafolket (minns det som ganska segt och tråkigt jämfört med slaveriet och piskandet och det). Men jag läste i och för sig boken några år senare, så det kan vara att jag blandar ihop det med detaljer från den. Hur som helst var det ju ett otroligt rumphugget avslut för att vara en tv-serie som trollband svenska folket varje vecka. Men eftersom det var alldeles otroligt sega rötter så kanske det inte gjorde så himla mycket när allt kommer omkring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar