tisdag 14 februari 2012

En liten hyllning till Runåbergs så här på Alla Hjärtans Dag

Beslöt att muntra upp mig själv på den hittills rätt så pissiga alla hjärtans dagen med att beställa lite fröer. Eller det brukar bli rätt så mycket fröer när jag kommer igång. Velade en sekund mellan Runåbergs och Impecta, men även om Impecta är billigare och har ett enormt sortiment så älskar jag Runåbergs av hela mitt hjärta och vill gynna dom i alla lägen. För att de verkar vara såna hyvens typer som, trots att de är en firma som livnär sig på att sälja frön, ändå är otroligt generösa med tips om hur man odlar sina egna fröer och som villigt delar med sig av diverse odlingstips och recept, och som gillar det ekologiska och att bevara gamla odlingsvärda sorter istället för att fylla upp sortimentet med en massa sketna F1-hybrider som, möjligen med undantag av Krösus Sork och Joakim von Anka, inte gör någon människa glad.

Och på 90-talet, när det skulle bli förbjudet att sälja fröer som inte var registrerade i EU, vad gjorde Barbro och Johnny på Runåbergs då? Jo, de SKÄNKTE bort fröerna istället eftersom förbudet bara gällde vid försäljning, och sedan var det upp till var och en om man skulle råka vilja ge ett högst frivilligt ekonomiskt stöd i samband med sin beställning. ÄLSKAR den sortens civila olydnadstricks, man bara: IN YOUR FACE, EU. (Sen fick Sverige dispens från förbudet, men den är på väg att löpa ut nu och fan vet hur det blir sen, men det blir inte till det bättre för någon, utom möjligen med undantag för Krösus Sork och Joakim von Anka).

Finns alltså alla skäl i världen att handla på Runåbergs, så nu ska jag strax lägga en liten beställning. Viktigast: tomater, gurka, squash, BRYSSELKÅL. Vilken sort? Early Half Tall, Falstaff  eller Darkmar 21? ALLA TRE? Svårt att välja, angenäma bekymmer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar