måndag 12 maj 2008

Out of the blue

Neil Young har fått en spindel uppkallad efter sig, skriver tidningen Metro i ett av sina skjutjärnsreportage, och så visas en inte särskilt smickrande bild av en vansinnesflinande Neil - utan rock'nrollattribut - bredvid en bild av en spindel. Neil Young har gett namn åt den nyupptäckta spindeln Myrmekiaphila neilyoungi. Spindeln på bilden är en annan sort, lyder den enfaldiga bildtexten. Och jag kan inte låta bli att tycka att om man ändå tänker i de banorna att det inte är så viktigt vad som visas, så kunde man satt in en bild på någon annan än Neil Young. Eller åtminstone valt en bild där han inte ser ut som en psyksjuk yxmördare.

Killen som hittat spindeln och beslutat att namnge den efter Neil Young hette för övrigt James Bond. Nej, jag skämtar bara, Jason Bond hette han. Nog för att jag tror att han, Jason alltså, har ett och annat formalindråp på sitt samvete, men det hade nog varit rätt svårt att göra ett trovärdigt intryck i högre biologikretsar om man ständigt var tvungen att förknippas med agent 007 med rätt att döda. Så hans föräldrar gjorde nog rätt när de döpte honom till Jason. Fast åtminstone jag associerar ju i och för sig omedelbart till Fredagen den 13 och det är ju kanske inte heller så lyckat för karriären. Men det verkar ju ha gått bra ändå.

I reportaget står det vidare I sitt arbete på ett amerikanskt universitet hittade Bond den tidigare okända sexbenta arten - och bestämde sig direkt. Jag tycker det är helt förbluffande att man kan gå genom livet utan att känna till att spindlar har åtta ben. Man får förmoda att åtminstone Jason Bond känner till det. Och eventuellt också Neil Young, jag föreställer mig att han blir tillfrågad av araknologer världen över hur det känns att bli hedrad på detta sätt, och då kan det nog vara viktigt att ha koll på vissa basala fakta så att man inte framstår som en pårökt hippie som bara svävar omkring i ett töcken av rock'nrollmyter. Eller så hade jag tänkt om jag hade varit Neil Young. Fast det är jag ju inte. 

Reportrar på Metro behöver uppenbarligen inte oroa sig för sitt rykte i alla fall, den saken är klar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar