torsdag 8 maj 2008

Curses on the backyard, neighbours on the doorstep

Idag var jag på systembolaget. Jag agerar nämligen sträng ordpolis åt vännen Sam Borombon då och då, och får betalt in natura. För att upprätthålla bådas vår heder vill jag nogsamt påpeka att det inte handlar om betalning i form av sexuellt umgänge utan i andra förnödenheter, som rödvin. Det är lite som när Arvid i Utvandrarna tog ut hela lönen i brännvin och därför nästan inte kom iväg till Amerika. Jag har också lite svårt för att komma iväg till Amerika, så där är vi lite lika, Arvid och jag. Men så länge jag slipper gå under öknamnet "Tjuren på Nybacken" gör det inte så mycket.

Jag gillar systembolaget. När man möter folk man känner där är det nästan som jag föreställer mig att det är att möta sina bekanta på en bordell. Lite skamligt och pinsamt, även om båda är där i samma ärende. Det är som om man tror att folk ska tro att man har alkoholproblem bara för att man blir ertappad med inköp av syndiga rusdrycker. Fast det kanske är mer äldre människor som tycker så. Inte för att jag räknar mig till äldre, men jag är ju från landet och där fanns inget systembolag. Tobaksaffären var utlämningsställe och som jag minns det så mumlade folk liksom fram sina ärenden och en påse lyftes ljudlöst över disken. Lite som jag föreställer mig hur det var när man sålde livsmedel svart under kriget. Fast sedan jag lämnade mina hemtrakter så har det faktiskt begåvats med ett systembolag och får väl numera i det närmaste betraktas som civilisation. Det, systembolaget alltså, ligger i postens gamla lokaler och kallas följdaktligen för Flaskposten. Det tycker jag är skitroligt.

Men jag är liksom fast i svunna tider när Sverige var fornstort och ungt och har inte hunnit skaffa mig den där rätta och kontinentalt avslappnade attityden till inköp av alkohol. Jag gillar som sagt systembolaget. Jag tycker det gott kan få vara ett monopol. Jag går till apoteket för att köpa medicin och till systemet för att köpa vin och till macken för att köpa bensin. Jag tror inte jag blir lyckligare om jag hade hittat både Kir och Alvedon bland kylarvätska och hydraulolja på Preem, och fått fråga en finnig 18-årig bilmekaniker om han kan rekommendera något vin som smakar bra till ugnsbakad piggvar med pepparrot.

Var sak på sin plats, typ.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar