torsdag 15 september 2022

Not all those who wander are lost

Har funderat rätt mycket på en sak när det kommer till Sagan om ringen. Jag har ju redan frågat mig själv och ganska många andra hur det kan komma sig att Gandalf inte styrde upp resan till Mordor med örnar och grejer redan från början istället för att alla skulle vandra genom riskfyllda områden och riskera livhanken stup i kvarten? Då brukar alltid min man svara ungefär så här: Ja, men du vet där han slåss med balrogen, då säger han ju "Fly you fools" till de andra precis innan han störtar ner i avgrunden... och då skulle det vara BEVISET för att Gandalf hade en plan för detta med örnarna, men så föll han ju i djupet tillsammans med den där balrogen från bron över Khazad-dûm och allt gick åt helvete, och sedan när han kom tillbaka som Gandalf den vite så hade han tydligen glömt bort Planen. Men jag menar ju på att Gandalf kunde ju ha skickat efter örnarna redan i Fylke, det hade väl ändå varit det smartaste eftersom det hände en massa farliga grejer HELA TIDEN när de är ute på sin långa vandring. Nä, det där med riskbaserat tänkande låg tydligen inte för Gandalf den grå. 

Men vad jag just nu funderar allra mest på, det är Legolas och hans pilbåge. Eller rättare sagt hans pilar. I exakt alla stridsscener, och dom är ju många, så står ju Legolas på barrikaderna och skjuter ihjäl både orcher och uruk-haier på löpande band, och aldrig någonsin att hans koger är tomt. Det finns alltid tillräckligt med pilar för att skjuta även i de mest kritiska lägen, och dom är ju många, och om man skjuter så himla mycket pil som Legolas gör i stridens hetta så borde ju lagret av pilar någon gång börja sina? Men aldrig att man ser honom famla i blindo efter en pil och så finns det ingen, eller att man får se att han fyller på, eller tillverkar nya pilar. De bara finns, exakt hela tiden, och kogret är alltid mer eller mindre åtminstone halvfullt. Och då är ju inte pilspetsar någonting som man bara råkar ha eller hitta, utan de måste ju tillverkas på något sätt och av någon, plus att de måste fästas på pilen på något sätt och av någon. 
När jag säger något kritiskt om det overkliga i Legolas och hans aldrig sinande förråd av pilar så brukar min man, den store Tolkienfantasten, lite stött svara: Jamen han är ju en ALV..., ungefär som att det förklarade både livet, universum och alltihop. Det tycker jag är ett rätt dåligt svar. Om allting kan förklaras med att man är en alv så kan man väl lika gärna hitta på att alver har ett hemligt förråd av kärnvapenmissiler som de släpper ner över Mordor? Va? Va? Va? 

1 kommentar: