tisdag 20 september 2022

Hur jag tjänade 20 spänn

Kom hem igår efter att ha varit präktig och cyklat till och från jobbet. Fortsatte min präktighet och rev av ett pass pilates av rena farten. Kollade sedan på drottning Elizabeths begravning på Sky News. Det första jag såg var två welsh corgis som stod tillsammans med någon svartklädd person och såg dystra ut. Ajajaj. Sen fick man se bilen med kistan köra i snigelfart, flankerad av en hel armé av såna där karlar i röd livré och jättestora björnskinnsmössor. Det tog evigheter. Sen kom KISTBÄRARNA, och jag undrar hur just de killarna blev utvalda? Att de måste vara starka och ungefär lika långa borde ju såklart vara ett minimikrav, men i övrigt? Får man ansöka eller blir man handplockad, och i så fall på vilka kriterier? Min man trodde det var begravningsentreprenörer, men jag protesterade och sa att det kan omöjligt vara så att hovet ringde runt till några random begravningsentreprenörer för att kolla hur mycket de tog i bänkpress och hur högt de mätte i strumplästen och om de hade en halvtimme eller så till övers den 19 september? Det måste väl vara någon form av militärer kan man väl utgå från, men hur just de blev "the chosen ones" är fortfarande ett mysterium. 
Det var oerhört nervöst att se kistan bäras in i kyrkan. Det var ju trappor och grejer, de måste ju ha övat jättemycket på att gå i exakt takt och lyfta benen exakt samtidigt, för någon sikt att tala om fanns inte. De som gick längst fram kunde i bästa fall se litegrann, men kistan var ju täckt av en massa pampiga tyger som var i vägen, och de som gick bakom kunde väl i princip bara se nacken på den som gick före. På kistan låg dessutom både kronan och lite riksregalier i form av en spira och ett äpple (eller någon form av klot var det väl, men jag tror det kallas för äpple?) och jag var dödsnervös att någon av det skulle dunsa av under den sista färden för det hade varit så himla ovärdigt. Men det klarade sig, mycket tack vare mig skulle jag vilja säga. 

Det snackades en hel del om att någon (som visade sig vara LORD CHAMBERLAIN, som tydligen är någon slags överkucku i det brittiska kungahuset) skulle "break the wand" och det kändes ju nästan som i Harry Potter, men det handlar (tydligen) om att man bryter av ämbetsstaven (vad nu det är) för att markera slutet på en monarks regeringstid. Det var ju väldigt längesen detta gjordes senaste (för att vara korrekt skedde det i samband med George VI:s begravning 1952) så det är ju kanske inte så konstigt att man aldrig har hört talas om det förut. Vi undrade om han skulle knäcka den över knät eller hur det gick till, men det såg ut som att den bara var hopfogad på mitten med någon slags metallskoning, så det handlade mer om att dela den än att bryta av den. 

Själva ceremonin var föredömligt kort, ingen gillar väl en begravning men ändå tycker jag att det ska dras ut på det i det oändliga. Men här var det mer kringarrangemangen som tog tid, men det är klart att de inte kan småjogga omkring och sen bara langa upp kistan och hasta in med den i kyrkan hur som helst och sedan bara raka av riksregalierna och hej och hå så var det klart. Men jag trodde att alla de där ärkebiskoparna och vad-de-nu-var-för-något skulle stå och mässa i evigheter, men de höll sig rätt kort (även om de var många). 

Sen hastade jag iväg till biblioteket för att lämna och hämta böcker. Hade fått förseningsavgift på en (den där djävla Jane Harper-boken som inte ens var BRA). Annars brukar man ju få ett försynt sms att "lånetiden håller på att gå ut" men här kom det plötsligt bara ett barskt anmodande om att jag glömt lämna tillbaka och att annan låntagare väntar. Detta var i lördags, och lånetiden hade gått ut i torsdags och det är fem kronor per bok och dag nuförtiden (visade det sig). Kan ju tycka att det är lite sådär när biblioteket bara har öppet tre dagar i veckan, så jag hade ju liksom ingen möjlighet att lämna tillbaks boken förrän igår (antar att bokinkastet inte räknas) så mitt belopp hade tickat upp till 20 kronor. Det var tusen år sedan jag fick böter på biblioteket, men jag hade noterat att man numera kunde swisha. Bra-bra, men när jag skulle göra det så var det en vikarie och hon visste inte vilket swishnummer det var! Det borde ju höra till grundutbildningen, kan man väl tycka. Hur som helst så nämnde jag att jag inte fått ett sms om att lånetiden höll på att gå ut, och då raderade hon skulden istället "för man ska faktiskt få sms". Det var ju schysst för jag tycker väl strängt taget inte att det är bibliotekets skyldighet att hålla ordning på när jag ska lämna tillbaks böcker (och strängt taget är det väl också jag som ska parera återlämnandet med bibliotekets öppettider för de är ju faktiskt inte okända). 

Hur som helst: En sparad tjuga är också en tjuga! Kan kanske unna mig en extra kilowattimme eller nåt sånt.  

1 kommentar:

  1. Jeg tror det der eplet heter en granat. Gir helt nye perspektiver.

    SvaraRadera