måndag 16 februari 2015

En fråga till JRR Tolkien

Vi har precis kollat på Bilbo. Ettan då, fast i repris för vi har precis köpt tvåan och kände att det nog var läge att "catcha up" eftersom ingen av oss riktigt kom ihåg hur, eller rättare sagt var i berättelsen den slutar.

I alla fall. I en kritisk scen där Bilbo, Gandalf och dvärgarna står längst ut på en klippa och slåss mot orcher och jättevargar så gör Gandalf ett av sina trollkarlstricks och skickar iväg en fjäril och EXAKT i det allra mest kritiska skedet när Thorin Ekenskiöld ligger avsvimmad och Bilbo står och viftar lite tafatt med sitt lilla svärd mot minst tio minst sagt härskna orcher och de andra hänger och dinglar i ett träd som håller på att välta rakt ner i ett jättestup, DÅ kommer en hel flock jättestora örnar och bara rensar undan i orch- och jättevargleden så de far all världens väg ner i avgrunden samt plockar upp och fraktar bort Gandalf, Bilbo och dvärgarna och för dom i säkerhet och en bra bit på väg mot dvärgarnas förlorade land Erebor (man hoppas verkligen inte att någon annan har flyttat in där under tiden så att det blir någon himla Isrsel-Palestina-twist).

Då undrar jag lite såhär: Sen, i Sagan om ringen-filmerna när Frodo och Sam och dom andra ska förgöra Ringen och Sauron en gång för alla. Istället för att de skulle hålla på och traska och gå i veckor och månader och dagligen och stundligen riskera livhanken bland orcher och uruk-haier och nazgüler och balrogar och vättar och jättar och allsköns ondskefulla väsen,  varför kunde de inte bara ta en örn till Mordor, pytsa ner ringen i den där domedagshålan lite snabbt och så vara därifrån innan Sauron hunnit säga "Helms klyfta". VA? Det borde ju Gandalf eller Bilbo VERKLIGEN ha tänkt på om ni frågar mig, de som hade varit med förr och visste vart det skulle barka hän. Fatta vad snabb och kostnadseffektiv hela expeditionen hade blivit, för att inte tala om vilket lyft det hade varit för det systematiska arbetsmiljöarbetet i Midgård.

Hade kanske eventuellt blivit en något tråkigare film då. Men det är smällar man får ta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar