måndag 5 september 2022

Den helg som gick

Jaha, då var väl ännu en helg till ända och det fortare än en grisblinkning. Vad har man då uträttat för stordåd, kan man ju fråga sig? Inte speciellt mycket, fast det blev väl ändå en del gjort. 

Var och förtidsröstade, fast det var nog i torsdags när bibblan var öppen, det är den nämligen bara tre dagar i veckan här på nästan-Österlen. Men systemet var så dumt att det förtjänar att bloggas om. Bibblan ser ut så här: Hela biblioteket är kanske...60 kvadratmeter? Man kommer in och så är det först lånedisk till höger och barnavdelning till vänster, sedan ett utrymme utan böcker men med bord och stolar där det brukar sitta antingen pensionärer och dryfta ett och annat, eller barn som har någon slags läsövning (vår bibbla är även skolbibliotek). Passerar man bord-och-stolar-utrymmet kommer man till vuxenavdelningen.  Nu är jag sällan där och strosar omkring bland hyllorna, för 99 % av de böcker jag lånar på bibblan är såna jag har reserverat och hämtar ut över disk, men nu vet ni i alla fall på ett ungefär hur lokalen är konstruerad. Förr i världen så låg alla röstsedlar och kuvert på ett bord precis när man kom in på bibblan, så plockade man åt sig de man ville ha och sen gick man in i BÅSET och stoppade ner i kuvert och sedan vidare till där man lämnar sina kuvert och visar sitt röstkort och blir avprickad på röstlängden och ens kuvert läggs ner i valurnan. Den sista anhalten var sig lik, men till detta valet hade man istället placerat röstsedlarna i ett bås. Först fick man köa till det båset, sedan när man kom ut därifrån  med röstsedlarna i handen så fick man tre kuvert av en person som sedan schasade iväg en till ett annat bås där man skulle stoppa ner röstsedlarna och sedan fick man ställa sig i kö till själva röstinlämningen. Herregud vilken soppa. Om detta var någon slags covid-anpassning så kändes det o-er-hört kontraproduktivt för själva röstningen var placerad i det ovan beskrivna utrymmet-med-bord-och-stolar där exakt ALLA måste passera för att komma till och från själva böckerna (givet att man inte enbart ville låna Totte badar och liknande titlar) som ju är själva huvudanledningen till att man är på bibblan. Plus att det inte heller framgick varför eller i vilken ordning saker skulle göras utan hela bord-och-stolar-utrymmet var fullt av förvirrade människor som planlöst cirkulerade omkring och undrade var röstsedlarna fanns och var hittade man kuvert och personen som delade ut kuvert kunde lika gärna ha dirigerat trafik i en  storstad där trafikljuset lagt av i en korsning med tolv filer, så rörigt var det. 

Fick i alla fall gjort min medborgerliga plikt och hämtade sedan ut en drös böcker som jag reserverat, vissa hade jag väntat på i evigheter. Detta var alltså i torsdags. I fredags blev det ju ingen ridning, istället åkte jag hem och promenerade 12 km med hundarna i skogen utan att möta en enda människa. Kom hem, min man föreslog att vi skulle "laga" fryspizza från Coop till kvällsmat och det hade jag ingenting emot. Vi kollade vidare på den där polska serien på Netflix som jag fortfarande inte minns vad den heter men som bygger på en roman (eller om det var ett manus) av Harlan Coben. Sen var jag trött och gick och lade mig med en bok. 

I lördags förmiddag var det gemensam hundpromenad med nästan-Österlens BK. Jag gick dit med Laban, som ju är den som behöver miljötränas mest av våra hundar. Det var mulet och nästan lite kyligt i luften så jag tog på mig en fleecejacka. Det fick jag ångra för innan jag var halvvägs till platsen där vi skulle träffas tittade solen fram och det blev varmt. Aja, det var ju bara att svettas sig igenom detta också. Gick sedan hem och storstädade i hönshuset samt grävde ner tre plintar på ett ställe där vi (läs: min man) ska bygga en spaljé av några nedsågade tujastammar. Vi har haft tre jättelika tujor i tomtgränsen som vi pratat om att såga ner i åratal eftersom vi inte gillar tuja. Det är väl mest jag som har bromsat eftersom jag tyckt att det blir så mycket insyn till grannen, men nu i somras åkte de i alla fall ner eftersom det ju ändå inte går att plantera något annat där så länge de står där och tar allt ljus och all näring, så det var väl lika bra att riva av det plåstret en gång för alla. Grävde och svettades och svor över tuja-rötter, men ner i jorden kom plintarna och nu ska en kaprifol som tidigare fört en tynande tillvaro i skuggan av tujorna förhoppningsvis kunna klättra och frodas (min mans högsta prioritet) och spaljén ge ett visst insynsskydd (min högsta prioritet). 

Vi fixade också lite med vår vedförvaring och bytte ut pallarna som veden ligger och torkar på utomhus eftersom de var murkna och sen skulle min man byta en av skivorna som är golv i hönshuset eftersom den också blivit lite murken p g a att hönsen sölat med vatten där, och jag gick in och lagade middag. Sen åt vi och började titta på Bilder av henne eftersom min man tröttnat på den polska Harlan Coben-serien. Har läst boken och var väl inte jätteimpad av den, men serien kanske är lite bättre? Sen läste jag resten av kvällen.   

Igår gick jag upp och ut med hundarna, promenerade en mil, gick hem och lade mig i soffan och fortsatte läsa, varvat med att sätta deg till bröd, koka ägg till veckans frukostmackor, baka ut bröden efter att de jäst färdigt och liknande söndagssysslor. Klippte mig också, har börjat med 9 mm istället för 12 (viktig information). Min man donade vidare ute i trädgården. Sen lagade jag middag och så åt vi och kollade på ytterligare ett avsnitt av Bilder av henne och sen gick min man ner i källaren för att ta itu med tvätten och jag röjde undan och startade diskmaskinen och läste sedan vidare tills det var dags att gå och lägga sig. Min son skickade en Youtubelänk där han och hans fru hade klippt ihop alla scener där Gustav Sjögren i Rederiet säger "hördudu" i TJUGO SÄSONGER, vilket var till lika delar imponerande och underhållande. 

Ja, det var min helg det. Nu väntar ett varv i grottekvarnen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar