fredag 16 september 2022

Inbyggda möbler

Gud vad skönt med fredag! Är för tillfället inne i en jobbmässigt krävande period, och det tar tydligen på krafterna. I alla fall om man vill göra något mer än bara jobba och åka hem och sätta sig och glo. Igår hade jag följande på min to do-lista: Åka hem, gå ut med hundarna, träna, städa, byta lakan i sängen, åka till bibblan och hämta böcker, åka till Granngården och köpa hönsmat och slutligen på specialsökskurs med Laban. Fick göra ett djävla körschema för att få ihop det, och ändå lyckades jag inte helt. Bibblan stänger redan klockan 17.00 på torsdagar och eftersom vår bibbla bara har öppet måndag, onsdag och torsdag så jag får väl helt enkelt vänta till efter helgen med att hämta ut mina reserverade böcker då. Hann inte heller byta lakan innan det var dags att ge sig iväg för att hinna till Granngården och hundkursen, men allt annat kunde jag i alla fall bocka av. Strängt taget hade jag väl kunnat byta lakan när jag kom hem efter hundkursen, men det orkade jag inte. 

Hoppas på att vi kommer iväg till tippen i helgen. Eller återvinningscentralen som det ju numera heter. Vi skulle egentligen ha gjort det förra helgen men dels hade min man glömt att fråga om han fick låna släp av sitt jobb och dels så skulle han såga sönder en bäddsoffa. Bäddsoffan har stått i ett gästrum i mitt föräldrahem och när mina föräldrar sålde sin gård och flyttade till lägenhet så var det fritt fram för alla och envar att plocka med sig av möbler och pinaler som inte skulle få plats. Den, bäddsoffan alltså, visade sig passa perfekt in i en alkov där det tidigare varit en sån där snedtaksgarderob/kattvind i det som då var vårt gemensamma arbetsrum. Sen satte vi ju som bekant upp en vägg i det rummet, och det föll sig så att min man fick den sidan med alkoven (och därmed också bäddsoffan). Han fick också det enda elementet, men jag har ju kaminen på min sida så jag tycker ändå att jag drog vinstlotten. Hur som helst. Min man är ju mycket för att spara på saker, och när vi rev ner den där snedtaksgarderoben/kattvinden så sparade han såklart dörren, och den har nu uppgraderats till att bli dörren in till hans Pojkrum™. Sen visade det sig att det var väldigt opraktiskt att ha en bäddsoffa i det som nu hade blivit ett rätt litet rum (med rätt mycket saker i), för varje gång den skulle bäddas ut så fick min man hålla på att flytta på en massa grejer. 

Min man sover rätt ofta i arbetsrummet natten mellan fredag och lördag eftersom a. jag alltid är HELT SLUT som artist på fredagskvällarna och går och lägger mig tidigt, b. han däremot nästan alltid lyckas lägga in en växel till och därmed också går och lägger sig mycket senare än jag, och det spelar ingen roll hur mycket han smyger och tassar för jag vaknar ändå eftersom jag är extremt lättväckt, och sen kan jag inte somna om, c. det räcker att han tittar åt någonting som innehåller alkohol så snarkar han som ett helt sågverk, plus blir extremt svårväckt (nu låter det kanske som att han super sig redlös varje helg, det gör han inte men han gillar att ta ett par öl eller en grogg på fredagskvällen), så då bestämde vi helt enkelt att vill han vara uppe sent och/eller dricka så går han och lägger sig i arbetsrummet. Kan ju säga att den bäddsoffan har räddat mycket nattsömn för oss båda, för även om jag påstår att han sovit som en stock så påstår han att han blivit väckt hela tiden av att jag legat och knuffat på honom för att han ska sluta snarka. 

Hur som helst. Min man kom på att det var bättre att bara ha en vanlig säng i sitt Pojkrum™, men då visade sig att bäddsoffan inte gick att få ut genom den lilla f d snedtaksgarderobs/kattvindsdörren. Det påminner om en kompis som jag hade för många år sen som pluggade någonstans och sedan skulle sommarjobba hemma i Ankeborg och inte kände för att bo hos sina föräldrar så han lyckades hitta en lägenhet att hyra över sommaren. Det var i en sån där pampigt gammalt hus där lägenheterna kallas  för våningar och där det finns serveringsgångar och pigkammare och såna där finesser från en svunnen tid. Om jag minns det hela rätt så var det här en stor lägenhet, typ en paradvåning, som man hade delat i två lägenheter och hyrde ut den ena som väl var två rum och kök. Minst 75 % av golvytan i vardagsrummet upptogs dock av en enorm flygel som hade råkat bli inbyggd på samma sätt som den ovan beskrivna bäddsoffan när den ursprungliga paradvåningen delades, så flygeln ingick så att säga i hyran. När min kompis var och tittade på lägenheten våningen så tyckte han att det spelade väl inte så stor roll eftersom han bara skulle bo där över sommaren och ändå mest jobba och inte vara hemma så mycket. Han frågade oskyldigt om det fanns en tvättstuga i husets källare, vilket man ju tycker är en rätt rimlig begäran, men det visar väl bara vad lite man vet om livet som levs i paradvåningar. Nej vet nån vad, här i huset lämnar vi bort vår tvätt, sa den gamla damen som ägde lägenheterna våningarna chockat, och detta är ett ordagrant citat. En stark oneliner som har följt mig genom åren. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar