fredag 9 september 2022

Drottningen är död, leve drottningen

Vaknade i morse av att det regnade. S-K-Ö-N-T tycker jag efter vad som känns som månader av värme och torka. Häromdagen när jag var ute på promenad runt en grönsaksodling modell större så var det som i en vilda västernfilm där det virvlade fram stora dammoln runt traktordäcken så man knappt kunde urskilja de gästarbetande rumänerna som hukade över raderna och skördade sallatshuvuden eller vad det nu var som växte därute på de konstbevattnade fälten. 

Och igår dog drottning Elizabeth II efter drygt 70 år på tronen. De som är yngre än 70 år idag vet inte om någon annan regent, sa de på nyheterna igår, och det är ju sant. Det är väl lite som relationen till vår kung om man är i min ålder, för Carl XVI Gustaf har ju suttit på tronen om inte i lika lång evigheters evighet som Elizabeth men i alla fall i närmare 50 år. Har svaga minnen av "gamle kungen" som man sa om Gustaf VI Adolf (fast det tillmälet måste ju ha kommit efter hans död, när man också pratade om "nye kungen"), men det enda bestående är nog egentligen att hans begravning sändes på tv UNDER DAGTID, vilket på den tiden väl mest var reserverat för Wimbledon och liknande evenemang som jag minns det. Man kan ju dock minnas fel, jag var till exempel 100 % övertygad om att Alfred Hitchcocks Fåglarna var en svartvit film, men så var det ju inte alls utan handlar nog om att jag såg den första gången innan färg-tv blev var mans egendom. 

Men Elizabeth alltså. Hon har ju verkligen ALLTID funnits. Och nu finns hon inte mer och Charles blir kung i en ålder av 73 jordsnurr. Blir hon Camilla drottning nu då? undrade min man och det kunde jag inte svara på, för prins Philip hette ju alltid prins Philip även om han var gift med Elizabeth, men det lät ju konstigt om prins kung Charles (gud vad konstigt det låter?) skulle vara gift med "prinsessan Camilla", nästan som om hon vore hans dotter, men "drottning Camilla" lät banne mig inte heller bra. Googlade mig dock fram till att Camilla är hertiginna av Cornwall, Rothesay och Edinburgh, grevinna av Chester, Carrich och Merioneth, baronessa av Renfrew och Greenwich samt nu även (sedan igår) drottning av Storbritannien. Hoppas hon inte behöver trycka upp visitkort med alla dom titlarna, det måste ju bli stort som ett A4-ark nästan, särskilt om man ska ta med det där med Engelska kyrkans högsta beskyddare och Samväldets överhuvud och allt vad det heter. Men tänker att de nog står över sånt, det är ju liksom ingen som börjar rota efter någon i kungafamiljens visitkort och undrar vad Charles har för mailadress nu igen. Antar jag, alltså. 



 

2 kommentarer:

  1. Jag är inte rojalist, men man kan ju inte säga annat än att hon skötte sitt jobb med den äran. Men nu kommer det brittiska samväldet att braka samman, aldrig att de gar med pa Charles som "överhuvud" (utom de sma staterna kanske), sa det där med att solen alltid gar upp nagonstans över "England" är inte längre sant.

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä, verkar som att många har svårt för Charles?

      Radera